Gå til sidens hovedinnhold

– Dette er diskriminerende

Artikkelen er over 10 år gammel

HORTEN/RE: Da de søkte om permisjon fordi de var gravide, ble de kastet ut av studiet.

–Vi føler oss diskriminert og dårlig behandlet av høyskolen.
 
I november begynte Janny Eriksen, Henriette Flåtten og Christine Klevan Sjue på arbeidsplassbasert førskolelærerutdanning (AbF) ved Høgskolen i Vestfold (HiVe).

Studiet går på deltid over fire år, og skal benytte barnehager som en sentral læringsarena. Studentene må derfor ha en 50 prosents stilling i en barnehage gjennom hele studietiden.

Del

 LES MER: Vil luke ut dårlige studenter.

Tilbud om deltidsstudier

– Vi har spurt flere ganger om det kom til å bli et problem at vi skal ut i fødselspermisjon, men har hele tiden fått beskjed om at vi ikke måtte hoppe av og at det kom til å ordne seg. Nå har vi betalt semesteravgift og kjøpt studiebøker til høstens studier. Og så ble vi kastet ut. Vi får ikke fullføre dette semesteret en gang, sier de frustrerte studentene.

De har nå fått tilbud om plass på deltidsstudiet fra høsten 2011.

– Det blir ikke det samme å gå på deltidsstudiet, det får blant annet økonomiske konsekvenser for oss, mener de.

LES OGSÅ: Velkommen til populærerskolen.

Studentene er mildt sagt overrasket over høyskolens praksis i denne saken.

– Hvis man blir gravid eller ønsker å få barn i løpet av fire år kan man altså ikke gå på dette studiet. Vi ønsker å utdanne oss til førskolelærere, og blir litt provosert over at det å få barn skal stå i veien for det, sier de.

– Et prøveprosjekt

Studiekoordinator ved HiVe, Thor Sanna, forklarer at studiet kun er et prøveprosjekt som varer fra 2009 til 2013.

LES OGSÅ: Rekordmange får studieplass

– Det betyr at studiet er ferdig når studentene kommer tilbake fra permisjon, og derfor har de fått tilbud om et tilsvarende deltidsstudium. Det er en dyr utdanning for oss, og vi vet ikke om vi synes den er så bra at vi ønsker å fortsette med den, forklarer han.

– I kontrakten står det at hvis studentene søker om lovhjemlet permisjon, må de fortsette studiet sitt i en annen studiemodell som ikke er arbeidsbasert. Det gjelder enten man blir langtidssykemeldt eller søker om fødselspermisjon, sier Sanna, og legger til at denne informasjonen kanskje burde stått på forsiden av kontrakten eller blitt presisert muntlig.

Han mener likevel at studentene er blitt behandlet på en god måte.

– De får permisjon fra høyskolen og de får med seg studiepoengene de har opptjent. At de blir forsinket i studieløpet sitt, gjelder for alle som tar ut permisjon.

– Et godt tilbud

Virksomhetsleder for Brår og Revetal barnehager, Liv Sigstad, mener at den arbeidsplassbaserte førskolelærerutdanningen er et godt tilbud. 

– For å opprettholde kvaliteten i barnehagene er det viktig at vi har nok førskolelærere. For oss som jobber i barnehage er det derfor viktig å rekruttere folk til denne utdanningen, sier hun.

Studiet er et samarbeid mellom Høgskolen i Vestfold og Høgskolen i Østfold, og er en del av Kunnskapsdepartementets «Strategi for rekruttering av førskolelærere 2007-2011».

– Jeg ønsker det beste for dette studiet, og vil gjerne være med på å gjøre det best mulig, sier Sigdal.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.