TØNSBERG/RE: – På denne tida pleier det å være masse liv i elva. Men det er helt dødt nå. Det er ikke et lite fiskehopp engang, sier en rystet Tron Edvin Skjauff fra Stokke.

I flere år har han fra juni til september oppholdt seg ved Aulivassdraget tre-fire kvelder i uka, både for å fiske, padle, nyte naturen og se til at ingen setter ut ulovlige garn.

– Jeg har også vært med på å veie laks fra laksetrappen. Jeg kjenner elva godt, fastslår Skjauff.

21. juli tok en diger haug avfall fyr, hovedsakelig plast, hos avfallsfirmaet Revac i Re. Smelteavfall og slukningsvann rant ut i Aulivassdraget. Fylkesmiljøvernsjef i Vestfold, Elisabet Rui, opplyser at det 31. juli var plukket 700 kilo død fisk.

– Og det er blitt plukket mer etter det. Vi får stadig meldinger om folk som observerer død fisk, og videresender disse meldingene til Revac. Det er de som har ansvar for å plukke opp fisken, sier Rui.

SE VIDEO: Forurensing i Aulielva (Saken fortsetter under)

 

LES OGSÅ: Flere har fått beskjed om ikke å drikke vannet sitt

Stor fisk dør også

Mandag var Skjauff igjen nede ved Aulielva. Med kameraet sitt dokumenterte han det han så.

– På dette bildet ligger det sikkert 50 kilo død fisk, anslår han.

– Denne veier nok 7–8 kilo, sier han om en død gjedde på et annet bilde.

Etter å ha deltatt i flere fiskekonkurranser har han nok av erfaring med å anslå fiskenes vekt. Gjedde, sjøørret, ål. Sortsutvalget blant de døde fiskene er bredt.

– Se på denne vannkvaliteten! Vannet er jo helt rustfarget! Det har ikke vært noe problem å se bunnen før, men det går ikke an her nå, kommenterer Skjauff.

LES OGSÅ: – Ikke spis fisk fra Aulivassdraget

Revac plukker fortsatt

– Status er at folk fra oss er ute og plukker fra klokken 07 om morgenen. Enkelte dager har de holdt på til klokken 23, de plukker langs hele strekket og vi har stort sett plukket hver dag, sier daglig leder Anders Aas i Revac på Re.

Han forteller at plukkingen av død fisk startet tre dager etter brannen.

– Det så veldig bra ut fredag, men så har det dukket opp mer i løpet av helgen. Dette er ikke fisk som har dødd nå, men fisk som er i en forråtnelsesprosess og plutselig flyter opp, mener Aas.

LES OGSÅ:
Kommunen beklager dårlig informasjon etter storbrann

– Stort omfang av forurensningen