Gå til sidens hovedinnhold

– Vi er så lei, for å si det mildt

Artikkelen er over 7 år gammel

Hos familien Ulseth, har forurensningen fra Revac gått ut over vanndrikkingen. En annen grunneier har gjort egne målinger for å sikre sunn melk i butikkene.

TØNSBERG/RE: – Vi er dritt lei, for å si det mildt. Det er tungvint fremdeles, sier Thomas Ulseth i Bjuneveien 113 i Re.

Det er gått to måneder siden storbrannen ved avfallsbedriften Revacs avdeling på Linnestad. Noen dager senere fikk de nærmeste naboene med brønnvann beskjed om å ikke drikke vannet sitt før det var gått to måneder og prøver kunne fastslå om vannet er rent.

Revac har i mellomtiden sørget for å levere friskt vann på døra til de rundt 20 husstandene.

– Vi drikker mindre vann fordi vi ikke orker å styre så mye med poser også videre, sier Ulseth.

LES OGSÅ: Dette inneholdt plasthaugen

Har tatt brønnprøver

Mandag tok Miljørettet helsevern prøver av 15 brønner som benyttes av rundt 20 grunneiere.

– Laboratoriet er ikke helt sikre på hvor raskt de klarer å levere svar på prøvene, og kommuneoverlegen skal også vurdere resultatene før grunneierne informeres, sier konsulent Monika Kullander i Miljørettet helsevern.

Brønnvannet skal måles på verdier av tungmetaller og sink. Prøvene ble tatt nå fordi fagfolk har anslått at grunnvannet vil være filtrert for giftstoffer dersom det ikke når brønnene før etter 60 dager.

LES OGSÅ: Flere har fått beskjed om ikke å drikke vannet sitt

Melk uten tungmetaller

En annen berørt grunneier, Vigbjørn Bue har selv tatt ukentlige brønnprøver i snart to måneder.

– Målingene har vært langt under faregrensen. Jeg ville ha dokumentasjon på at jeg ikke har levert melk med tungmetaller. Med 80 kuer og et vannforbruk på flere tusen liter i døgnet ville det vært praktisk umulig å kjøre vann hit, sier Bue.

Nå kan han føle seg trygg på at melken han har levert til butikkene ikke har inneholdt tungmetaller.

LES OGSÅ: Kommunen beklager dårlig informasjon etter storbrann

Vil ikke spise vilt ved elva

Hos Fylkesmannen i Vestfold har det ikke vært bekymring for at vilt i området har fått i seg gift.

– Vannet var såpass mørkt og illeluktende at vi antar at dyr holdt seg unna. Fortynningen skjedde raskt og når det illeluktende vannet forsvant, antar vi at det ikke var farlig å drikke for dyr. Men finner vi døde dyr, eller dyr som oppfører seg sykt, vil vi ta prøver av det, sa vilt- og fiskeforvalter Arne Christian Geving tidligere til tb.no.

LES OGSÅ: – Ikke spis fisk fra Aulivassdraget

Dette tør ikke Bue å stole på.

– Jeg er ikke så overbevist om at viltet ikke har fått i seg tungmetaller. Jeg kommer ikke til å jakte på den rådyrbukken som går på jordet ved elva, kommenterer Bue, som har drevet viltjakt i flere år.

Norsk institutt for vannforskning (NIVA) vil trolig mot slutten av neste uke ha analysert målingene de nå har fått av elvebunnen i Aulivassdraget.

LES OGSÅ: Fylkesmannen anmelder Revac for miljøkriminalitet

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.