Redd huset, sjekk skapet

Fordi huseieren i Sidensvansveien på Nøtterøy sørget for å holde dørene til sikringsskapet tette, ble flammene kvalt av seg selv.

Fordi huseieren i Sidensvansveien på Nøtterøy sørget for å holde dørene til sikringsskapet tette, ble flammene kvalt av seg selv. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

TØNSBERG: To samtidige branntilløp på Nøtterøy fredag får eltilsynet og brannvesenet til innstendig å be folk sjekke sikringsskapene sine.

DEL

Foreløpig vet verken brannvesenet eller eltilsynet hva som har utløst branntilløpet i sikringsskapet til to eneboliger i Vestskogen på Nøtterøy. Husene ligger i nærheten av hverandre. De vet bare at tilløpet i begge tilfellene skjedde i overspenningsvernet. Se video lenger ned i saken.

Det får informasjonsansvarlig Arnt Espen Folvik i brannvernet og avdelingssjef Pål Chr. Ofstad i eltilsynet til å be folk ta en ekstra titt i sikringsskapet.

– Nå, med en eneste gang. Du skal jo dit likevel for å lese av måleren, sier Folvik.

Bytt på rødt

– Hvis du har overspenningsvern, skal det være et grønt merke på den lille boksen. Er det rødt, må du bytte. Slike overspenningsvern kan ha fått en smell uten at du har merket det, og da virker det ikke lenger. Å bytte koster 2000–3000 kroner, cirka det samme som å få det installert. Og det må gjøres av en godkjent elektriker, sier Folvik i Vestfold interkommunale brannvesen (Vib) til Tønsbergs Blad.

SE VIDEO: Brann i to sikringsskap – samtidig

Avdelingssjef Pål Chr. Ofstad i eltilsynet er krystallklar på følgende:

– Dørene til sikringsskapene på Nøtterøy var lukket. Dermed ble brannene slokket av seg selv, fordi det ikke kom luft til, sier Ofstad mens han er på et kjapt besøk i et privathus i Tønsberg.

Og der har huseier syndet. Metalldørene til begge sikringsskapene står åpne.

– Skjer det samme her som på Nøtterøy, kan det bli husbrann, konstaterer Ofstad tørt.

Han noterer seg også at det står brannbar skokrem og spraybokser i sikringsskapet.

LES OGSÅ: Dette bør du passe på nå

Saken fortsetter etter videoen!

Gode råd

– Det skal ikke være fremmedelementer der, sier Ofstad, som har følgende råd når du selv tar turen til skapet:

■ Sjekk jordfeilbryteren to ganger i året. Det gjør du enkelt ved å trykke på en liten knapp, som skal utløse sikringen. Den vipper du bare tilbake.

■ Har du et gammelt sikringsskap med skruesikringer, sjekk at de ikke er varme, og skru dem godt til.

■ Sjekk at du faktisk har overspenningsvern, og ikke bare overbelastningsvern.

■ Sjekk at sikringsskapet er helt tett. Jo mer luft som slipper til, jo lettere sprer flammene seg om det oppstår brann.

Enda flere råd

Arnt Espen Folvik i Vib gjør det klart at ingen ønsker å spre frykt, men sier samtidig at det er all grunn til at folk bør ta brannfaren med alle strømanlegg på alvor. Og særlig det han kaller fenomenskader, eksempelvis som på Nøtterøy fredag.

– Vi vet at nær halvparten av alle brannene i Norge oppstår som følge av feil på det elektriske anlegget eller elektriske apparater. Da er det all mulig grunn til å forebygge.

Brannvesenets informasjonsansvarlige gir følgende råd til folk:

■ Hvis et elektrisk produkt har unormal varmgang, og det trenger ikke engang lukte svidd, er det noe galt.

■ Kjenner du at det lukter svidd, særlig av plastprodukter, trekk ut støpselet.

■ Er du usikker på noe med det elektriske anlegget, ta kontakt med en godkjent elektriker, som kan måle og kontrollere at alt er som det skal.

Bruk vann

Brannmann og elektriker Morten Solberg i Vib sier at det første du bør gjøre ved brann i det elektriske er, om mulig, å gjøre anlegget strømløst

– Ta sikringen eller ta ut støpselet, sier Solberg.

– For å slukke brannen kan du bruke alle typer slukkemiddel. Selv husbrannslangen med vann kan benyttes. Rent vann leder ikke strøm og er ufarlig å benytte i boliger, sier Morten Solberg.

Men tar det fyr i en kjele eller stekepanne, bruk lokk eller noe annet som kan slå ned flammene. I alle fall ikke vann, er rådet fra brannvesenet.

Artikkeltags