En undersøkelse viser at i desember får flere tusen nordmenn ødelagt elektroniske gaver og skjøre gjenstander når de skal ut å fly. Pakker du feil er det lite å hente på forsikringen.

– Det er mange som går i pakkefellen, men den er lett å unngå, sier pressekontakt Arvid Steen i Tryg forsikring.

– Mange velger å pakke dyre og skjøre ting i innsjekket bagasje, som ikke dekkes av forsikringen, uttaler Steen.

Sårbar elektronikk

I julen er det veldig mange mennesker som reiser med fly, og ofte er flyene helt fulle. Det gjør at flyselskapene håndhever reglene for håndbagasje strengere enn ellers. Det fører igjen til at flypassasjerene ofte får med seg mindre håndbagasje enn de pleier. Da kan verdisaker og elektroniske duppeditter finne veien ned i innsjekket bagasje. Det er en risikosport.

Det er ikke uvanlig at i en familie på fem, for eksempel , har alle sitt eget nettbrett. Hvis alle disse skal med i håndbagasjen, kan det bli trangt om plassen.

- Da gjelder det å tenke over hvor de forskjellige tingene pakkes. Nettbrett, skjøre verdisaker og pc-er skal ikke sendes med innsjekket bagasje. Da får man ikke erstattet verdisakene hverken av flyselskapet eller forsikringsselskapet om nettbrettet, pc-en eller verdisakene forsvinner eller blir ødelagt under reisen, påpeker Arvid Steen.

God planlegging

Da gjelder det å ha planlagt hva som skal pakkes hvor før du legger ut på reisen.

- I kofferten som sendes som innsjekket bagasje legges klær, sko, toalettsaker og ting som tåler en støyt. I håndbagasjen tar vi med alle skjøre gjenstander samt typisk tyveriutsatte gjenstander som smykker, klokker, nettbrett pc og lignende, understreker Steen. (ANB)