TØNSBERG: Steinar Solum har knapt opplevd en lignende sesong.

Det uvanlige startet allerede ved såingen under årets våronn.

– Jeg sådde 1. april. Vanligvis sår jeg i slutten av april, forteller Solum som har gård og jorder langs Hortensveien.

Ferdig med tresking

Solum er allerede ferdig med å høste sine 75 mål med årets avling.

Han forteller at han vanligvis er blant de første i Vestfold til å levere, på grunn av jordsmonnet på raet der jordene hans ligger.

Men ikke så tidlig.

– Det jeg hadde tresket jeg på mandag. Det er rundt 10 dager før hva jeg pleier. Dette har jeg bare opplevd ved et par anledninger, sier Solum som dyrker bygg.

LES OGSÅ: Kan bli varmerekord

I tillegg til tidlig høsting har sesongens vær og tidlige start også påvirket avlingene på andre måter.

– Avlingsnivået er lavt. Jeg fikk rundt 350 kg på målet. Det burde være rundt 450, sier Solum.

Årsaken til det er at kornet har modnet seg for fort i varmen.

– Kornet har blitt tvangsmodnet. Hvert korn skulle ha matet seg mer, sier Solum.

Med en kilopris på bygg på to og en halv krone utgjør de 100 tapte kiloene per mål til sammen en verdi på 18 750 kroner.

LES OGSÅ: Heite, så varmt!

Usikkerhetsmomenter

Morten Bakstad fra Vestfoldmøllene, som Solum leverer kornet sitt til, tegner det samme bildet:
– Prognosen er at det blir et litt mindre volum i år.

Vestfoldmøllene er en del av kjeden Norgesfôr som produserer kraftfôr til husdyr.

Samtidig er muligheten til stede for at situasjonen kan forandre seg.

– Det er alltid usikkerhetsmomenter. Om det kommer litt vann nå kan det forandre seg noe, forklarer Bakstad.

LES OGSÅ: Lei av stranda? Prøv dette

God kvalitet

Ifølge Solum er det imidlertid lite å utsette på kvaliteten på kornet, som han beskriver som bra.

Det samme sier Bakstad.

– Det har vært gunstige forhold med lite fuktighet. Når det har regnet har det vært regn og sol om hverandre. Det gir et godt grunnlag, forteller Bakstad.

Om den lokale kornproduksjonen ikke strekker til må det importeres fra andre fylker.

– Vi må som regel importere noe havre og bygg fra andre møller, sier Bakstad.

Han ser samtidig for seg at det vil være behov for import av hvete.
Ikke fordi det er for lite, men fordi kvaliteten er for god.

– Hveten holder ofte matkvalitet, sier Bakstad.

I følge tall fra Landbruksdirektoratet var det 407 374 dekar med jordbruksareal i bruk i Vestfold i 2012.