Ridder- og prinsessedagen i Tønsberg har blitt en årlig tradisjon som samler rundt 500 små riddere og prinsesser og en og annen batman til rebusløp og spenning i sentrum.

Ny løype og ny historie

Tidligere har barna måttet redde en prinsesse, men i år er historien som skal nøstes opp i helt ny. Ved et uhell har kongens vise menn sluppet ut eventyrfigurer fra en magisk bok.

– Barna må hjelpe eventyrfigurene som raser rundt i byen, å finne tilbake til eventyrene sine, forklarer Anja Boman, programansvarlig for Middelalderfestivalen.

Sammen med Kristine Hesjadalen i Middelalderfestivalen har hun ansvaret for de rundt 70 elevene fra kulturskolene i Tønsberg og Stokke som iscenesetter fortellingen.

– Det blir blant annet mye lyd fra hoffnarrenes bjeller, sier Kristine Hesjadalen og smiler lurt.

Helt inn i dragens hule

Ferden starter nederst på torvet og første post er inne i Foyn-gården der prinsessen på ertens seng allerede står klar.

Siste post er inne i dragens hule i selveste Slottsfjellet. Hvor mange som er så dristige at de våger seg inn til eventyrskatten ved den sovende dragen, gjenstår å se.

– Sønnen min var som liten overbevist at det lå en hunndrage og ruget på egg der inne, slik at hun var ekstra aggressiv, sier Anja Boman.

Middelalderparade

De barna som drister seg inn i fjellet og fullfører ferden, får et diplom. Det gjelder som inngangsbillett til Middelalderfestivalen for den som vil dit.

– I år har vi lagt det opp slik at påmeldingen til rebusløpet og starten pågår samtidig som middelalderparaden beveger seg gjennom byen, så da blir det ikke kjedelig å stå og vente på tur, forteller Cecilie Bækken Sørumshagen, daglig leder i Tønsberg Sentrum som er med på å arrangere Ridder- og prinsessedagen.

Dermed blir det fullt trøkk i middelalderbyen Tønsberg med gjøglere, musikere og riddere – og ca. 500 riddere og prinsesser som skal gjennom en løype der de blant annet skal kaste på blink og kysse en frosk.