Sprengte båtbudsjettet på reparasjoner – nå trenger Egill og Røde Kors din hjelp

SLITER: Røde Kors-teamet trenger din hjelp til økonomisk støtte. Her ser vi fra venstre Geir Bergtun, Egill Elvestad, Toril Rustberggard, Bjørn Hjalmar Andersen og Torbjørn Lia. (Bilde er tatt ved en annen anledning)

SLITER: Røde Kors-teamet trenger din hjelp til økonomisk støtte. Her ser vi fra venstre Geir Bergtun, Egill Elvestad, Toril Rustberggard, Bjørn Hjalmar Andersen og Torbjørn Lia. (Bilde er tatt ved en annen anledning) Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

I en hektisk sommer med både drukningsulykker og båtbranner, måtte Røde Kors-båten på reparasjon – det ble en dyr affære.

DEL

Etter nesten hundre ulike oppdrag av mer eller mindre alvorlig grad, fikk Røde Kors-båten RC Veritas motorproblemer.

I våres røk turboen, og i sommer tok dieselpumpa kvelden.

For frivillighetsbaserte Tjøme & Hvasser Røde Kors førte det til et betydelig innhogg i økonomien:

– Hittil i år har det kostet 250.000 kroner. Dette er en stor belastning for hjelpekorpset, sier korpsleder Egill Elvestad.

LES OGSÅ: Familien har eid bygården i generasjoner. Nå vil de selge for 19 millioner (+)

Opprettet innsamlingsaksjon

I slutten av september bestemte hjelpekorpset seg for å søke hjelp fra lokalsamfunnet.

Elvestad opprettet derfor en innsamlingsaksjon på nettstedet spleis.no, i håp om økonomisk støtte til videre aktivitet for hjelpekorpset.

– Vi har ikke prøvd det før, men alle monner drar, forteller han optimistisk til Tønsbergs Blad.

Responsen har derimot ikke vært helt som håpet. Etter ni dager i skrivende stund, har bare seks personer bidratt med skarve 1.800 kroner.

– Vi tror ikke helt vi klarer 250.000, som er satt opp som målet, så vi er glade for alt vi får, sier korpslederen.

Selv om båten er reparert og stadig vekk i beredskap i skjærgården, har utgiftene gått hardt utover driften av hjelpekorpset. Penger som skulle blitt brukt på annen aktivitet, gikk til reparasjon av båten.

– Ettersom vi ikke generer så store inntekter, tjener vi penger inn til hjelpekorpset ved å være sanitetsvakt på ulike arrangementer og bemanner «Hvite biler» for AMK, har vakthold og rigging ved konserter, driver opplæring i førstehjelp og Hjerte og Lungeredning, gjennomfører båtførereksamen, deltar på leteaksjoner lokalt og i andre fylker, og mye mer, forteller han.

Frivillige med 20.000 timer bak seg i 2018

Hjelpekorpset teller 40 frivillige som hittil i 2018 har jobbet nesten 20.000 timer gratis. De frivillige medlemmene i hjelpekorpset på Tjøme og Hvasser må stadig vekk ta fri fra jobben for å bistå i ulike oppdrag i skjærgården.

– Arbeidsgiverne våre er veldig greie som stiller opp og er fleksible for oss. Vi bor på basen på Ferjeodden i Vrengensundet på Tjøme for å kunne rykke ut på under 5 minutter alle helger fra påske til desember. I tillegg hele skoleferien. Utenom dette har vi 30 minutters beredskap hele døgnet, året rundt, sier han til TB.

Røde Kors-båten RC "Veritas" har flere ganger i sommer bistått i ulike ulykker og nødssituasjoner. Elvestad forteller at båten ofte benyttes til pasienttransport ved ulykker på sjøen.

– Vi har hatt i underkant av 100 oppdrag hittil i år. Hovedsakelig er dette oppdrag hvor RC "Veritas" benyttes til redning på og ved sjøen, men vi deltar også i leteaksjoner. Hittil i år har vi hatt nesten 100 oppdrag av mer eller mindre alvorlig art, opplyser han på spleis.no.

I BEREDSKAP: Røde Kors-båten RC "Veritas" i Årøysund tidligere i år.

I BEREDSKAP: Røde Kors-båten RC "Veritas" i Årøysund tidligere i år. Foto:

Søkt støtte blant bedrifter og partier

På grunn av den labre responsen, har Elvestad utvidet horisonten. Han har blant annet tatt kontakt med bedrifter rundt om i Færder for å søke om støtte.

– Vi appellerer nå ute i samfunnet for hjelp til støtte. Vi har noen som donerer penger til oss innimellom, men vi har ikke så mye å rutte med. Vi har nå lite penger til patruljering med "Veritas" i skjærgården, som vi kunne gjort om vi hadde penger til diesel, forteller Elvestad.

Elvestad og hjelpekorpset har blant andre spurt de politiske partiene i Færder, og store og mellomstore bedrifter i kommunen om hjelp.

– RC "Veritas" er utstyrt som ambulanse og i beredskap året rundt. Så nå banker vi på hos bedrifter og partier i kommunen for penger, ler han.

Med 22 dager igjen av aksjonen i skrivende stund, håper Elvestad at flere donerer til drift av hjelpekorpset og Røde Kors-båten.

– Vi er i beredskap på sjøen for alle som skulle havne i nød, og det helt gratis. Om man skulle havne i en nødssituasjon kan man ringe telefon 120 til Kystradio Sør. Da vil vi få beskjed om du er i nærheten, og rykke ut, opplyser Elvestad.

LES OGSÅ: Ber kommunen føre tilsyn hos naboen: – Det oppførte bygget er stygt, og dermed sterkt skjemmende i strøket (+)

LES OGSÅ: Politiet tror brannen startet først på kjøkkenet (+)

Artikkeltags