Sa han hadde blitt dopet før kontroll – ble frikjent

TILFELDIG KONTROLL: 53-åringen ble vinket inn til en tilfeldig  kontroll av UP - og kunne ikke tro det da de fant spor av metamfetamin i blodet hans. Illustrasjonsfoto

TILFELDIG KONTROLL: 53-åringen ble vinket inn til en tilfeldig kontroll av UP - og kunne ikke tro det da de fant spor av metamfetamin i blodet hans. Illustrasjonsfoto

Artikkelen er over 2 år gammel

En sjokkert 53-åring skjønte ikke hvordan han hadde fått i seg amfetamin, som ble avslørt i en politikontroll. – Noen må ha lagt narkotika i whiskyen jeg fikk påspandert i helgen, sa han. Retten frikjente mannen.

DEL

(Sandefjords Blad) Mannen ble vinket inn til en tilfeldig UP-kontroll på formiddagen tirsdag 22 august. UP mente at det luktet alkohol av mannen, og mistenkte ham for promillekjøring.

Et alkometer ga utslag. Da ble mannen tatt med til politistasjonen, der han måtte avgi en urinprøve. Den slo ut på narkotika.

Blodprøve viste metamfetamin

Da gikk turen videre til legevakta, som tok en blodprøve av 53-åringen. Det ble påvist etanol og metamfetamin i blodprøvene. Oslo universitetssykehus, avdeling for rettsmedisinske fag, påviste at det var liten sannsynlighet for at tiltalte hadde vært påvirket av de påviste mengdene etanol og metamfetamin.

Altså kunne ikke mannen siktes for promillekjøring. Da valgte påtalemyndigheten å sikte ham for bruk av narkotika – og ga ham en bot på 4.000 kroner.

Den nektet mannen å vedta. Og da ender saken automatisk i retten.

Nektet for bruk av narkotika

I Sandefjord tingrett var boten forhøyet til 4.800 kroner – det å vedta en bot betyr nemlig at man får en strafferabatt på 20 prosent.

– Jeg har aldri brukt narkotika i hele mitt liv. Derfor ble jeg svært overrasket da det ble påvist metamfetamin i blodet mitt, sa 53-åringen til dommeren.

– Dette har jeg ikke inntatt bevisst, sa han.

Metamfetamin blandet ut med whisky?

Den eneste forklaringen mannen hadde, var at metamfetaminet var blandet i whisky, som han hadde blitt påspandert kvelden og natten før han ble stoppet av politiet.

– Jeg har ingen annen forklaring, sa 53-åringen.

Han satt hjemme hos kjæresten sin, og de hadde besøk av en venn av kjæresten, en mann han ikke kjente fra tidligere.

53-åringen var ute av stuen et øyeblikk, og da han kom tilbake tilbød kjærestens venn ham et glass whisky.

– Jeg drakk whiskyen, uten å merke noe spesielt, sa han til dommeren.

Neste dag satte han seg inn i bilen, og ble stoppet av politiet.

Kjæresten har et narkotikaproblem

I ettertid er han blitt klar over at kjæresten hans har et narkotikaproblem, som hun nå har søkt hjelp for.

Selv er 53-åringen verken straffet eller bøtelagt i Norge eller andre land.

Et politivitne fortalte i retten at politiet var på ransaking både hos 53-åringen og kjæresten hans, men at disse måtte avsluttes på grunn av et annet, presserende oppdrag. Det ble ikke funnet narkotika i noen av leilighetene.

Politikvinnen som vitnet fortalte at 53-åringen fra første stund hadde nektet for bruk av narkotika.

– På grunn av det samlede bevisbildet finner retten ikke å kunne utelukke at tiltaltes forklaring er riktig. Retten viser til at det ikke ble funnet narkotika under (den avbrutte) ransakingen, at tiltalte framsto som overrasket over at rustesten ga utslag på metamfetamin, samt at han ikke er straffet eller bøtelagt i Norge. Med de strenge beviskravene i strafferetten blir derfor tiltalte å frifinne, skriver retten.

Artikkeltags