Så mye koster russefeiringen

DYR RUSSEFEIRING: Årets russ punger ut med minst 16 000 kroner. Bildet er tatt fra vårens russetog. Foto: Per Gilding
 
 
 Foto: Per Gilding

DYR RUSSEFEIRING: Årets russ punger ut med minst 16 000 kroner. Bildet er tatt fra vårens russetog. Foto: Per Gilding Foto: Per Gilding

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

TØNSBERG: 35-40.000 kroner. Det må du fort regne med å bruke hvis du er russ og skal ha «full pakke».

DEL

Gå høsten i møte - KUN 88 kr for 8 uker med papiravisen og alt innhold på nett

En gjennomsnittlig russ kan regne med å måtte bruke rundt 16.000 kroner i russetiden (se faktaboks). I tillegg kommer russebil eller, enda dyrere, russebuss.

– Det koster cirka 20.000 ekstra om man vil ha bil eller buss, sier Magnus Furuseth, russ ved Greveskogen videregående skole.

I går skrev Tønsbergs Blad at russetiden nå varer hele skole-året. Årets første russekro ble arrangert 26. august. Men det er ikke bare tid som kreves av årets avgangselever: 35-40.000 kroner forsvinner fort, hvis man skal ha «full pakke».

Billigere uten buss

Magnus Furuseth går siste året ved Greveskogen videregående skole og forbereder seg på russetiden. Hvor mye den kommer til å koste ham, synes han er vanskelig å forutsi. Han planla å være med på buss, men ombestemte seg.

LES OGSÅ: Nå startet russetiden i august

– Jeg sparte sikkert 20.000 på å ikke være med på bussen, sier han.

Russetreffene er dyre – mellom 1.000 og 2.000 kroner. De mange russekroene fører også til store utgifter. Furuseth mener at det er vanlig å bruke rundt 300–400 kroner på en russekro, der det blir tatt 150 kroner i inngangspenger. I tillegg er mat, tobakk og alkohol utgifter man ikke tenker så mye over, men som gjør russefeiringen dyr for mange, mener Furuseth.

Brukte 50.000

Ann-Irén Utgård, som var russ i vår, forklarer at hun brukte mer enn forventet i russetiden.

– Det er så mange småting man ikke tenker på at man kommer til å kjøpe, sier Utgård. Selv brukte hun rundt 50.000, men sier det ville vært billigere om hun ikke hadde vært med på buss.

Knut Gresvik fra Russedress mener de prøver å gjøre russetiden rimeligere.

– Vi gir russen mulighet til å skaffe seg alt utstyr til en ekstremt billig penge, sier han. Russedress er en av de støre leverandørene av russeklær- og utstyr. Årlig omsetter de for over 40 millioner kroner.

LES OGSÅ: – Skolen har ikke noe med hvordan vi bruker fritida vår

Selv om Russedress prøver å holde prisnivået lavt, legger ungdommene igjen mye penger når de handler russeklær og effekter.

– En russ handler for i snitt 1.500 kroner, sier Gresvik.

Betaler selv

Kommersielle aktører er tidlig ute for å tjene penger på russen. Rektor ved Nøtterøy videregående skole, Harald Møller, er overrasket over at store firmaer som ønsker å selge klær og utstyr til russen er på banen allerede fra første skoledag. Han mener det er for stort kjøpepress på russen.

Furuseth bruker sparepengene sine for å finansiere russefeiringen.

Utgård hadde to jobber. I tillegg tok hun opp lån av foreldrene og brukte noe sparepenger.

Møller mener ungdom stort sett er flinke til å finansiere sin egen russetid.

– De har en reflektert holdning til russefeiringen, og synes det er verdt å jobbe hardt for å spare penger til den, sier Møller.

Artikkeltags