Gå til sidens hovedinnhold

– Rynkefritt bombardement

Artikkelen er over 10 år gammel

OSLO: –Vi lever i en tid hvor firmaer og klinikker med kommersielle interesser bombarderer oss med reklame om et rynkefritt ytre.

Det skriver professor og tidligere overlege ved Hudavdelingen ved Rikshospitalet, Elisabeth Søyland i fagbladet «Dagens Medisin».

– De fleste «dyre» antirynkekremene inneholder et «batteri» av aktive stoffer. Og vi kjøper. For vi vil gjerne se yngre og penere ut, fortsetter hun.

Ifølge Søyland er det ikke enkelt å være forbruker i dette virvaret av tilbud. Her er det enorme inntekter for kosmetikkindustrien. Nettopp derfor er det viktig at fagpersoner går gjennom hva som er dokumentert å ha effekt. A-vitaminsyre er det best dokumenterte middelet. Også fruktsyrer kan ha noe effekt. Men i det store og hele er det svært lite som virker av de substanser som er i «rynkekremene».

Botulinum toxin (Botox) har en klar effekt på muskelbetingede rynker. Injeksjoner med hyaluronsyre, for eksempel Restylane, har også umiddelbar effekt. Imidlertid er effekten midlertidig – cirka fire måneders varighet – og behandlingen er dyr.

Disse injeksjonene bør utføres av leger eller annet helsepersonell som kan sin anatomi.

Også på laserfronten eksploderer tilbudene, og behandlingen utføres ofte av ufaglærte. Dersom man bruker en type laser som har effekt, er det viktig at den utføres av dyktige fagpersoner. Resultatet kan ellers bli arrdannelser.

Mange lasere som annonseres i dagspressen er uten særlig effekt, ifølge professor Søyland.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.