Rystet over Utøya-utspill

AVSKYELIG: Leder for AUF i Vestfold, Martin Bast Sørsdal, mener utspillet til Inger Lexow var uhyggelig å lese. – Det var ikke pent, sier han. Foto: Per Langevei

AVSKYELIG: Leder for AUF i Vestfold, Martin Bast Sørsdal, mener utspillet til Inger Lexow var uhyggelig å lese. – Det var ikke pent, sier han. Foto: Per Langevei

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

TØNSBERG: Leder for AUF Vestfold, Martin Bast Sørsdal, gremmes over Utøya-kommentarer fra Frp-kandidat Inger Lexow.

DEL

– Avskyelig. Det var ikke noe godt å lese, sier Bast Sørsdal til Tønsbergs Blad.

Tirsdag skrev Inger Lexow et leserinnlegg i Tønsbergs Blad, og det er det siste avsnittet som har brakt sterke reaksjoner.

«Det var ikke vakkert sagt om medlemmer av et annet parti. Men heldigvis for Ap har AUF en så snarrådige leder at han, straks skytetragedien på Utøya startet, gjemte ferja «Torbjørn», øyas eneste båt, bak en holme 9,6 km borte slik at den ikke skulle bli skadd,» skrev Lexow.

LES HELE LESERINNLEGGET HER. 

Handlet riktig

Bast Sørsdal var selv på Utøya, og sier at Eskil Pedersen gjorde det eneste rette.

– Man må anse at de ikke hadde noe annet valg. Det var deres eneste alternativ. Folk forsvant i alle retninger, og det er helt logisk at også båten gikk ut, sier Bast Sørsdal.

– Dette fortjener ingen kommentar, sier Tønsberg Arbeiderpartis ordførerkandidat Per Martin Aamodt.
Leder for AUF, Eskil Pedersen, ønsker ikke å kommentere saken.

LES OGSÅ: Et ufølsomt angrep

– Personlig utspill

Da Tønsbergs Blad kontaktet Fremskrittspartiets ordførerkandidat Bent Moldvær fredag ettermiddag, sa han at partiet tar avstand fra Lexows utspill.

– Dette er et soleklart soloutspill, og får derfor stå for hennes regning, sier Moldvær.
Han opplyser at alle leserinnlegg som knyttes til Frp skal klareres med ledelsen.

– Vi ville ikke akseptert et slikt innlegg. Jeg synes han (jour. anm. Eskil Pedersen) gjorde det eneste riktige. Det hjelper lite å prøve å redde andre hvis du selv blir drept, sier Moldvær.

Han hevder at han ikke fikk se innlegget før det sto i Tønsbergs Blad.
Men Inger Lexow, som står på 19. plass på Fremskrittspartiets valgliste, mener hun hadde partiet i ryggen da hun sende leserinnlegget til Tønsbergs Blad.

– Det var klarert med både Kittelsen og Moldvær. Jeg har de to bak meg, sa hun til Tønsbergs Blad i går ettermiddag.

Hun legger også til at hun utelukkende har fått positive tilbakemeldinger.

– Jeg har fått bare positive reaksjoner, helt til jeg så avisen fredag. Da ble jeg voldsomt lei meg, sa Lexow i går.

LES OGSÅ: Politisk gevinst på liv og død?

Godkjente ved et uhell

Bent Kittelsen, leder av Tønsberg Frp, forteller at partiet hadde fått teksten tilsendt, men at han ikke leste hele.

– Jeg har nok dessverre greid å godkjenne den uten at jeg har visst hva jeg har godkjent. Partiet stiller seg ikke bak og står ikke inne for dette, sier han til Tønsbergs Blad.

Han forteller at han fikk innlegget tilsendt som orientering fra Lexow og at det allerede var sendt til Tønsbergs Blad.

– Vi skal ikke uttale oss om noe som gjelder terrorsaken, sier han.

Nytt innlegg

Fredag kveld mottok Tønsbergs Blad et nytt leserinnlegg fra Lexow:

«I Tønsbergs Blad fredag kommenterer Gunn Siri Randem og Maren Büchmann et utsagn jeg hadde i artikkelen «Orwell og Ekeid», der jeg forsvarte Frp-ungdommen mot en svært ufin bemerkning fra Svein-Erik Ekeid, Aps varaordførerkandidat på Tjøme. Randems innlegg er det mest interessante av de to, hun skriver godt og innsiktsfullt om følelser og reaksjoner i forbindelse med tragedien på Utøya, noe vi alle kan kjenne oss igjen i. Büchmann hevder at min replikk er en «påstand … som kan feste seg», og at jeg følgelig farer med løgn. Jeg våger imidlertid å påstå at jeg personlig er like forferdet over udåden som begge de to nevnte og at jeg ikke helt skjønner at jeg skal fratas både ære, følelser og personlig integritet. Samt at min valgkampdeltakelse skal karakteriseres som «politisk gevinst på liv og død» og «ondskapsfull og følelseskald debatteknikk».

«Etter å ha lest innleggene nøye, tror jeg imidlertid at begges reaksjoner skyldes at de ikke tidligere har vært kjent med at Eskil Pedersen sammen med åtte andre forlot Utøya i ferja «Thorbjørn», umiddelbart etter at skytingen startet. Hendelsen har imidlertid vært belyst offentlig og drøftet av mange, og jeg trodde derfor at den var allment kjent. Kanskje var tidspunktet for min uttalelse feil, men ut fra den dokumentasjonen jeg refererer til nedenfor, var utsagnet min umiddelbare reaksjon på Ekeids usaklige angrep på Frps ungdom.»
Lexow viser blant annet til en blogg, en video og en artikkel som setter spørsmålstegn ved Eskil Pedersen valg på Utøya.

– Bør være relevant

Lexow skriver videre:

«Basert på faktum virker Büchmanns argumentasjon om «påstand» noe underlig. Saken er imidlertid så vidt jeg vet ikke blitt omtalt i toneangivende medier. Jeg skal ikke her gi meg til å spekulere i hvorfor noen har lagt lokk på saken, for fra et nyhetsperspektiv er dette en sak som normalt ville ha ført til stor oppmerksomhet, debatter og analyser om lederes ansvar, kompetanse og holdninger. At utsagnet mitt er sant, er én ting. Det bør også være relevant. Det overlater jeg til enhver å bedømme ut fra konteksten det står i og hvilke egenskaper som bør kreves av en person som søker lederansvar og trolig en gang i fremtiden vil komme til å bekle noen av landets fremste tillitsverv.»

Artikkeltags