TØNSBERG: – Hvis du selv ikke vil sende barn og barnebarn opp på usikrede tak, sier det alt, sier Rolf Eilerås i Byggmesterforbundet i Tønsberg.

Slo alarm

Før helgen observerte han et arbeidslag i sving på taket av en privatbolig med seks meters fallhøyde i en boliggate på Nøtterøy.

Eilerås slo alarm til politiet og Arbeidstilsynet om saken. Etter tre dager med usikret arbeid på taket, kom stillas på plass sammen med sikring mot gavlene på begge sider av taket.

Rolf Eilerås og Tormod Hansen i Entreprenørforeningen bygg og anlegg, tok seg en tur til boligen mandag. Da var stillaser og annen sikring på plass.

– Det ble jobbet her uten sikring i tre dager, sier Eilerås som ser en del av slurv med sikkerheten på arbeidsplasser i distriktet.

– Vi ser mye av dette rundt på byggeplassene. Vi frykter at det skal spre seg en holdning blant firmaer og byggherrer om at dette er en grei praksis, sier han.

Livsfarlig

Det er seks meter opp til gesimsen på huset på Nøtterøy.

– Et fall fra denne høyden er livsfarlig, sier Eilerås. Han legger til at de som ser arbeidere på usikrede bygg og anlegg bør straks melde ifra til politiet og arbeidstilsynet.

– Jeg er sjokkert over at byggherrer slipper arbeidsfolk opp på taket uten noen form for sikkerhet, sier han.

Huseieren, Andreas Jahnsen Kamfjord er på ferie, men har blitt orientert om at sikringen nå er på plass.

– Pålegget kom dagen før vi dro på ferie, sier han. Inntil da hadde arbeiderne jobbet på taket uten sikring i to dager.

– Jeg vet at man skal sikre seg når man arbeider på tak, sier Kamfjord, som valgte dette firmaet ut fra gode referanser. Han er glad for at taket nå er sikret med stillaser og rekkverk.

LES OGSÅ: Ikke brenn deg på svart økonomi

Må reageres

Eilerås mener at det må reageres strengt på lovbrudd.

– Mange gjør dette ordentlig og skal få støtte. De som jukser må plages, sier han. For Hansen og Eilerås handler det også om å ha et arbeidsmarked med fair konkurranse.

– Vi er ikke imot konkurranse i denne bransjen, men den må skje på like vilkår, sier Eilerås.

Sikkerhet koster. Eilerås og Hansen mistenker enkelte for å spare penger ved å droppe sikkerhetstiltak for sine ansatte.
Hansen viser til det svenske systemet ROT (Rehabilitering, ombygning, tilbygnad).

– Ordningen er innført for å motvirke svart arbeid. Det gis inntil 50.000 kroner i fakturafradrag. Det har fått svenskene til å bruke «hvite» firmaer, sier Hansen som også viser til at ordningen bidrar til å skape et sikrere arbeidsmiljø i byggebransjen.

– Vi burde innføre slikt her også, sier han.