Jakter fremdeles på kilden til forurensningen: – Kan stamme fra nedgravd tank

LENSE: Brannvesenet har fredag erstattet de absorberende lensene med nye.

LENSE: Brannvesenet har fredag erstattet de absorberende lensene med nye. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Fredag leter brannvesenet fremdeles etter kilden til oljeutslippet i Presterødkilen og Vellebekken.

DEL

Arbeidet på stedet fortsetter. Fredag har brannvesenet skiftet ut de absorberende lensene i Vellebekken og erstattet dem med nye. De tar nytte av høyvannet for å samle inn forurensingen fra naturreservatet.

– Ved flo åpner vi de ytterste lensene og havet presser forurenset vann inn i Vellebekken. Rett før fjære stenges så forurensningene inne ved at lensene igjen settes tvers over bekkeløpet, skriver Vestfold interkommunale brannvesen i en pressemelding.

LES MER: Akutt forurensning ved Kilen

Pumpes over i kar

Forurensingen som samles opp i de absorberende lensene tas opp med en opptaker og pumpes over i 1000-liters kar. Dette ble fredag benyttet to steder – ved utløpet av overvannsledningen der Malergaten ender mot Vellebekken, samt nede ved rundkjøringen.

Kommunen har fredag jobbet hardt med å finne kilden og inspisere overvannskummene på Kilen der forurensning ble funnet. Utløpet for overvann til Vellebekken er stengt, og det kommer ikke forurenset vann ut i bekken.

LES OGSÅ: Frykter for matfatet til tusenvis av trekkfugler (+)

Kan stamme fra tank

Det er funnet et punkt på overvannsledningen hvor det kom noe flytende inn ved et påkoblingspunkt i Malergaten. Her er det funnet tilsig av det som kan være diesel eller lett fyringsolje sammen med vann.

– Hvor dette stammer fra er ikke avklart. Vi har ingen faglig grunn til å peke i på en bestemt grunneier eller virksomhet og holder derfor alle muligheter åpne, skriver brannvesenet i pressemeldingen:

– Det kan eksempelvis stamme fra en svært gammel nedgravd tank som ikke er i bruk ett eller annet sted i området.

LES OGSÅ: Oljelekkasjer kan også ramme deg: – Det kan koste flere hundre tusen kroner (+)

God kontroll

Det er ifølge brannvesenet nå god kontroll på situasjonen. De opplyser at beslutningen for hvordan videre håndtering av tilsiget vil foregå tas på mandag.

– Kystverket har hatt sitt overvåkingsfly over området i flere runder i ettermiddag og det gledelige er at de ikke ser blushine ut i Presterødkilen, slik de gjorde på torsdag. Tilbakemeldingen er positiv og en indikasjon på at lensesettingen, samt åpnings og lukkingsstrategien har effekt, skriver de i pressemeldingen.

LES MER: Anda som Nadia (30) fant måtte avlives på grunn av forurensningen (+)

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.