Rykker ut til en rekke skogbranner etter lyn og torden

LYNNEDSLAG: Her smalt lynet i bakken i Bjellandåsen. Da tok det fyr, og naboene løp til med vannslanger og brannslokkingsapparater.

LYNNEDSLAG: Her smalt lynet i bakken i Bjellandåsen. Da tok det fyr, og naboene løp til med vannslanger og brannslokkingsapparater. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

Brannmannskapene jobber på spreng med en rekke skogbranner i Telemark, Vestfold og Buskerud.

DEL

Vestviken 110 melder om et stort antall skogbranner i Buskerud og Vestfold. De har et stort påtrykk med henvendelser fra publikum men følger opp alle henvendelser.

– Brannvesen har begrenset antall ressurser, så hendelser prioriteres fortløpende, melder de på Twitter. De oppfordrer folk til å ringe 110 ved brann.

Torsdag ettermiddag har det brutt ut kraftige lyn over hele distriktet. Det har bidratt til branntilløp flere steder i skogen i Buskerud, Telemark og Vestfold.

Lynet startet skogbrann i Bjellandåsen

I 16-tiden slo lynet ned i Bjellandåsen.

– Vi satt og ante fred og ingen fare da lynet slo ned 5-10 meter fra vår garasje. Det var røyk og glør, og et voldsomt smell, sier Vigdis Jodaa Holm som bor i Bjellandåsen.

Hun og mannen sier det begynte å ryke og ose der, de kjente røyklukta og mannen hennes løp til og sammen med naboer fikk de slått ned brannen.

– Brannvesenet kom og sjekket og naboer stilte opp med slanger og brannslukkingsapparater. Det var flott at regnet kom rett etterpå.

Nå står naboene og spyler berget for å være sikre på at alt er slukket, forteller Holm.

Mye lyn og torden

Det er stor tordenaktivitet på Østlandet torsdag ettermiddag. Klokka 16 er det størst aktivitet i Østfold, rundt Hokksund og sør for Notodden der tordenværet trekker ned over Skrim og mot Lågendalen.

Det har også vært en del lyn og torden vest for Tønsberg og i Kodal.

Politiet har fått melding om lynnedslag både i Telemark, Vestfold og Buskerud. Dette har medført brannutvikling i skogen. Uvisst brannomfang. Nødetater på vei, melder operasjonsledelsen like før klokka 15.30.

LES OGSÅ: Rykker ut til skogbrann i Hof

Sliter med å få nok mannskap

Brannen i Nissedal i Telemark er foreløpig trolig den største, og det er hit brannhelikopteret som er stasjonert på Torp er på vei.

Ifølge Telemarksavisa sliter brannvesenet med å få tak nok mannskap.

Det er minst seks skogbranner, sier Jørn Ufs ved 110-sentralen i Telemark.

Brannsjef Tore Metveit forteller i Nissedal forteller at det er fire branner i hans kommune, mens det er brann i Vinje og en i Tokke. Alle brannene er trolig startet av lynet. Litt senere slo også lynet ned øst for Mælakollen i Siljan.

Den mest prekære er nok en brann ved Heimdal, forteller brannsjef Metveit. Der er omfanget foreløpig uvisst på grunn av mye røyk og flammer.

LES OGSÅ: Skogbrann nord for Goksjø

I Vestfold er det meldt om skogbranner ved Goksjø og ved Gunneslinna, like sør for Sundbyfoss, mens det flere branner også Buskerud.

Da Drammens Tidende ringer Vestviken 110-sentralen er det hektisk aktivitet.

– Vi har så mye at jeg har ikke tid til å snakke så mye nå. Det er skogbrann og lynnedslag overalt, sier Vestviken 110.

Artikkeltags