For noen barn er en hundrelapp til skoletur mer enn de har råd til. Det skal det bli en slutt på her.

GRATISPRINSIPPET: Rektor Ann Kristin Johansen ved Herstad skole berømmer Nøtterøy kommune for at kommunen satser på sosial utgjevning.  Herstad skole er en av to pilotskoler som skal gjennomføre gratisprinsippet i enda sterkere grad enn i dag. Herstad serverer havregrøt en morgen i uka. 7. klassing Aland Ali har vært med på grøtserveringen.

GRATISPRINSIPPET: Rektor Ann Kristin Johansen ved Herstad skole berømmer Nøtterøy kommune for at kommunen satser på sosial utgjevning. Herstad skole er en av to pilotskoler som skal gjennomføre gratisprinsippet i enda sterkere grad enn i dag. Herstad serverer havregrøt en morgen i uka. 7. klassing Aland Ali har vært med på grøtserveringen. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Herstad skole og Borgheim ungdomsskole er utpekt som piloter i et forsøk på å gjøre Nøtterøy-skolen helt gratis. Klassekassa, omfattende skoleturer og egenbetaling av bussturer og disko kan være en saga blott.

DEL

NØTTERØY: Herstad-dagen og 17. mai skal arrangeres til såkalt kostpris. Og bortsett fra det skal skolene få hver sin pott med ekstra driftsmidler for å komme foreldrebetaling i skolen til livs. Klassekasser, egenbetaling til bussturer og omfattende klasseturer kan dermed bli historie på Nøtterøy.

Saken skal behandles i formannskapet onsdag, men det er tverrpolitisk enighet blant politikerne om å forsøke å gjøre skolen på Nøtterøy helt gratis. Forslaget går ut på gjøre Herstad skole og Borgheim ungdomsskole til piloter for gratisprinsippet. Forsøket tar til i 2017 og skal evalueres i september 2017. Detaljene er ikke spikret ennå, men diskusjonen er i gang.

Presiserer

Gratisprinsippet er slett ikke fremmed i Nøtterøy-skolen.

Leder for hovedutvalg for oppvekst og kultur Erik Holmelin (H) kaller dette en presisering av gratisprinsippet.

– Over tid har vi sett en utvikling der flere aktiviteter i forbindelse med skolen krever betaling. Det kan være juleball, turer eller klassekasse. For de aller fleste er ikke dette et problem, men for noen få er det en belastning. Derfor gjør vi nå et forsøk på å gjøre småtingene gratis, sier Holmelin.

Saken har kommet opp  som en del av strategiplan for bekjempelse av barnefattigdom på Nøtterøy.

Det var Arbeiderpartiet som tok initiativ til forsøket om å gjøre skolen helt gratis. Formannskapet ga sin tilslutning tidligere i høst. Nå følges det opp med driftsmidler til de to skolene som er med i piloten. Saken var oppe i hovedutvalg for oppvekst og kultur i forrige uke, og ble vedtatt der.

Vi synes det er helt strålende at et samlet hovedutvalg nå ønsker å prioritere dette, sier Jon Sanness Andersen (Ap).

- Vi ønsker at skolen reelt sett skal være gratis. Det må bety en avvikling av klassekassa, for eksempel, fortsetter han.

Vil fortsatt ha moro

Verken Sanness Andersen eller Holmelin vil rydde vekk alt som er moro i skolen, selv om den skal være gratis. I innstillingen pekes det på at for eksempel Herstad-dagen er et nærmiljøarrangement, og at det ikke bare er skolens egne elever og deres foreldre som besøker disse arrangementene.

Endringen blir at slike arrangement skal foregå til kostpris. Det som tidligere var av overskudd, skal nå dekkes av skolen.

– Det gjelder å finne en balanse. Vi må sørge for at alle skal kunne delta. Nå skal vi prøve ut dette, så får vi se, sier Holmelin.

Jon Sanness Andersen peker på at det er 463 unger i fattige hjem på Nøtterøy.

– For mange kan en hundrelapp til klassekassa eller betaling av skoleturen være småpenger. Men for noen er ikke dette småtterier. Og det kan være flere som er i den situasjonen enn vi ser for oss. Nå er det viktig at vi løfter blikket, sier han.

Greit å gå opp grensene

Rektor på Borgheim Kristin Storhaug gir støtte til politikerne når de nå forsøker å stramme inn på foreldrebetaling i skolen.

Borgheim ungdomsskole er nå mobilfri. Ordningen i første omgang vare fram til høstferien, da skal den evalueres. Foto: Anne Charlotte Schjøll

Borgheim ungdomsskole er nå mobilfri. Ordningen i første omgang vare fram til høstferien, da skal den evalueres. Foto: Anne Charlotte Schjøll Foto:

– Nei, vi trenger ikke rydde vekk alt som er moro i skolen, men vi kan godt ha en diskusjon på hva slags moro vi skal ha, sier hun.

Rektor mener det er riktig at skolen går foran som et eksempel og viser at ikke alt trenger å koste penger.

– Her ved skolen har vi ballkjoler fra tidligere elever til utlån i forbindelse med ball, sier Storhaug, som allerede har skjerpet inn på tendensen med å reise langt på skoletur.

– Det er greit å gå opp noen grenser, og samsnakke om dette sammen med kommunen, sier hun.

Også ved Herstad skole har de vært opptatt av å holde foreldrebetaling på et lavt nivå. Rektor Ann Kristin Johansen forteller at hun har skjerpet inn på blant annet Herstad-dagen, der det tradisjonelt har vært aktiviteter som barna kan være med på, som har kostet penger. I år var aktivitetene på Herstad-dagen gratis.

– Jeg vil berømme Nøtterøy kommune for å ta tak i dette. Jeg er stolt av den brede innsatsen som kommunen legger ned. Sosial utjevning er en del av vårt samfunnsoppdrag, sier Johansen.

140.000 kroner til skolene

I innstillingen fra rådmannen heter det at de økonomiske konsekvensene av ordningen skal innarbeides i de to skolenes driftsbudsjetter. Rådmannen har fastsatt summen til å bli 140.000 kroner.

Artikkeltags