Anitas skole kan få viktig pris og vinne 250.000 kroner: – Vi er litt overrasket!

STOLT: Rektor Anita Eikeland Larsen er stolt over at Nøtterøy videregående skole kan vinne Benjaminprisen 2018.

STOLT: Rektor Anita Eikeland Larsen er stolt over at Nøtterøy videregående skole kan vinne Benjaminprisen 2018. Foto:

Artikkelen er over 1 år gammel

– Vi er kjempestolte og litt overrasket, sier Anita Eikeland Larsen som er rektor ved Nøtterøy videregående skole.

DEL

Skolen kan nemlig bli tildelt Benjaminprisen for sitt arbeid mot mobbing, rasisme og diskriminering.

– Det stemmer at Nøtterøy er blant de fem nominerte skoler til årets Benjaminpris, som eneste skole fra Vestfold, opplyser Benjamin Geissert ved Sekretariat Benjaminprisen til Tønsbergs Blad.

Benjaminprisen er en skolepris, og deles ut til en skole som arbeider godt mot rasisme og diskriminering.

Ble drept

Prisen bærer navnet til Benjamin Hermansen som ble drept på Holmlia i 2001. Drapet på ham var rasistisk motivert. Skolene som mottar prisen arbeider aktivt mot rasisme og alle diskriminerende holdninger og handlinger. Prisutdelingen finner sted i tilknytning til den årlige markeringen av den internasjonale Holocaustdagen. Kunnskapsministeren overrekker prisen, og vinnerskolen får en sum på 250.000 kroner.

– Det er en stor ære å bli nominert. Det betyr at noen legger merke til hva som gjøres på skolen, og en stor klapp på skulderen til elevene her som skaper et fint skolemiljø. Og skulle vi vinne hadde jo det vært helt fantastisk, sier Eikeland Larsen engasjert.

De øvrige nominerte er Alvimhaugen barneskole, Eknes ungdomsskole, Kuben VGS og Halden VGS. Vinnerskolen kunngjøres i slutten av uka, torsdag eller fredag, opplyser Geissert.

LES OGSÅ: Ibrahim (25) om «negerærbe»-debatten: – Det er absolutt krenkende for noen

Glem ikke 26.01.2001

I svingen ved en rundkjøring på Holmlia i Oslo står en statue. Bysten på statuen viser hodet av en ung norsk gutt, Benjamin Hermansen. På sokkelen står det: «Glem ikke 26.01.2001».

Dette var datoen Benjamin ble drept av nynazister. Det rasistiske drapet rystet Norge. I Oslo anslo politiet at 40 000 mennesker gikk i fakkeltog mot rasisme og til minne om Benjamin. Drapet førte til et sterkt og vedvarende engasjement mot rasisme over hele landet.

Årlig pris

Minnesmerket over drapet på Benjamin er en påminnelse om at arbeidet mot rasisme må fortsette. Rasistiske ideer og holdninger kommer ikke bare til uttrykk gjennom vold og overgrep, men også i hverdagens ytringer og handlinger.

Hvert år deles Benjaminprisen ut til en skole som tar engasjementet og arbeidet mot rasisme og diskriminering videre.

HL-senteret (Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter) administrerer prisen i samarbeid med Utdanningsdirektoratet, med støtte fra Kunnskapsdepartementet.

Kriterier for nominasjon

En foreslått skole blir vurdert for nominasjon etter gitte kriterier. En vinnerskoles arbeid skal være preget av:

Forankring: Skolens arbeid mot rasisme og diskriminering skal være forankret i skolens langsiktige arbeid.
Involvering: Skolens arbeid mot rasisme og diskriminering skal involvere alle skolens aktører.
■ Synliggjøring: Skolens arbeid mot rasisme og diskriminering skal være synlig i skole og lokalmiljø.

I norsk skole faller arbeid mot rasisme og diskriminering inn under arbeidet med læringsmiljø generelt og elevenes psykososiale miljø spesielt. En vinnerskole arbeider aktivt og uttalt med prisens kjernetemaer. Skolen bør ha konkrete tiltak eller metodikk rettet mot rasisme og diskriminering, som kan inspirere andre skoler i deres arbeid på feltet.

Kilde: Benjaminprisen.no

Artikkeltags