Anna Cornelia (4) og de andre barna tok ansvar: Ryddet nærmere 100 liter søppel

RYDDER OPP:  Etter søppelplukkingen foreslo Anna Cornelia Storøy Sjonbotten (4) at de kunne rake og plukke løv på stranda. – Da blir det enda finere her, syntes hun. Det var de andre barna enige i, og grep fatt i hver sin rake.

RYDDER OPP: Etter søppelplukkingen foreslo Anna Cornelia Storøy Sjonbotten (4) at de kunne rake og plukke løv på stranda. – Da blir det enda finere her, syntes hun. Det var de andre barna enige i, og grep fatt i hver sin rake. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel

Nå har barna startet opprydningsarbeid etter forsøpling fra voksne miljøsvin.

DEL

– Kom igjen alle sammen, roper Magnus Fragge Rudi (6). Han er godt i gang med å rake sammen avfall i en stor haug.

Barna fra Brattås barnehage er i gang med storopprydning langs Tenvikstranda.

– Vi har et sterkt fokus på miljøvern og bærekraft. Det innebærer mye fokus på kildesortering og søppelplukking i nærområdet, forteller Stig André Kragnes, assisterende daglig leder i Brattås barnehage.

Enkelte gjenstander barna finner blir nøye analysert i ettertid.

SPOR: Søppelet her fant barna på stranden mandags morgen. Gjennom ryddeprosessene oppstår det samtaler rundt hvorfor det er viktig å ta vare på naturen og skjærgården.

SPOR: Søppelet her fant barna på stranden mandags morgen. Gjennom ryddeprosessene oppstår det samtaler rundt hvorfor det er viktig å ta vare på naturen og skjærgården. Foto:

– Vi tar med oss søppelet opp i barnehagen og legger det utover et bord. Slik blir det lettere for alle å se hva slags ting folk kaster fra seg.

Mesteparten av det barna har funnet er laget av plast. I tillegg finner vi noe metall og papiremballasje, forteller Joakim Hjelm Johnsen, pedagogisk leder i Brattås barnehage.

Langs Tenvikstranda fant de nok søppel til å fylle fire store avfallsekker.

– Æsj, sier Szymon Adamski. Han peker mot en tom snusboks han har funnet.

– Folk kaster fra seg alt mulig. Ølbokser, snusbokser, ølflasker, sneiper, røykpakker og plastkorker. Vi synes det er stas å bade her når det er varmt nok til det, men da må ikke være fare for at barna tråkker på glasskår eller ølbokser som det er lett å skjære seg på, sier Hjelm Johnsen.

– Det er underlig at folk bare kaster ting fra seg. Det skal selvfølgelig være lov til å være ute å kose seg, men det er fort gjort at folk glemmer seg og søppelet blir liggende igjen på bakken, sier Kragnes.

Han nevner spøkefullt at det burde være egne kurs for voksne om hvordan kaste søppelet sitt riktig når man er full.

Vi voksne i barnehagen snakket om det tidligere. Slik oppførsel er miljøforurensende så det holder, og det er så lett å gjøre en liten forbedring.

SE OGSÅ: Da mamma Cathrine fant opp dette systemet, ble det fart på barnas rydding

Langtidsperspektivet

SETTER OPP EGET SKILT: Mikkel Fredheim-Korneliussen (5), Szymon Adamski (6) og Magnus Fragge Rudi (6) er i gang med å henge opp infoskiltet så det synes for folk som går tur i området. Håpet er at folk tenker seg om to ganger når de er i ferd med å kaste søppel på bakken.

SETTER OPP EGET SKILT: Mikkel Fredheim-Korneliussen (5), Szymon Adamski (6) og Magnus Fragge Rudi (6) er i gang med å henge opp infoskiltet så det synes for folk som går tur i området. Håpet er at folk tenker seg om to ganger når de er i ferd med å kaste søppel på bakken. Foto:

– Skal vi henge det her? spør Mikkel Fredheim-Korneliussen (5).

Han er godt i gang med å henge opp informasjonsskiltet som barnehagen har laget.

Det har påskriften «Tenvikstranda ryddes av avdeling Tellus i Brattås barnehage mellom februar og juli.»

– Vi  håper at det kan bli mer fokus på å holde naturen ren, forteller Hjelm Johnsen.

Han håper barnehagens miljøsatsing kan være med på å skape gode holdninger.

– Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre litt. Dette er holdningsskapende arbeid, og vi tror det er lurt å begynne mens barna er små. Vi ønsker jo at de barna som er med på dette fra tidlig alder vil bli mer bevisste på egne handlinger.

– Søppelplukkingen har en pedagogisk hensikt. Vi håper jo at vi kan være med på å utgjøre en forskjell når barna blir store. Gjennom å ta vare på nærmiljøet håper vi barna får en begynnende forståelse for bærekraftig utvikling, forteller Kragnes.

SE OGSÅ: Leverer stillehavsøsters til Michelin-restauranter(+)

SE OGSÅ: Vestfold er best på gjenvinning

Artikkeltags