Gå til sidens hovedinnhold

77 mann trykker på for ny jobb

Artikkelen er over 6 år gammel

Inntektskutt er greit, bare de får ny jobb når trykkeriet på Borgeskogen stanser maskinene i april.

STOKKE: En halv milliard kroner. Omtrent så mye investerte gamle Orkla Media, senere Edda Media, i trykkeriet på Borgeskogen.

– Dessuten er vi ett av de få trykkeriene som klarer å tjene noen få øre på hver utgave av Elkjøp-bladene og lignende trykksaker. Vi har vært det mest effektive trykkeriet i Nord-Europa. Sitat Terje Isaksen, fagforeningsmann, har pendlet fra Kongsberg i 13 år, flyttet til Barkåker for to år siden.

Politikk, ikke butikk

Han sier det for å illustrere hva 77 trykkeriarbeidere på Borgeskogen oppfatter som dårlig butikk, og mer politikk, Amedias beslutning om å legge ned trykkeriet.

– Men beslutningen er tatt. Nå står 77 høyt kompetente klare til å ta nye jobber, sier trykkerisjef, Nils Morten Vestskogen.

LES OGSÅ: – Skammelig håndtering

Lei

Han er, om han skal være helt ærlig, inderlig trøtt og lei og lei seg av å si opp folk. Derfor har han tatt noen grep. Kontaktet et reklamebyrå som kan hjelpe trykkerne til å finne nye jobber. Hva spør et slikt byrå om? Jo, hva har du å selge?

– Så vi satte opp en liste over hvilke kvalifikasjoner de fleste av oss har, gjerne uten å tenke over det. Og vi oppdager hva vi faktisk kan: Vi kan styre komplekse datasystemer, vi kan være arbeidsledere, vi kan kundebehandling, vi er kran- og truckførere, vi kan innkjøp, vi kan planlegging.

Litt senere, inne i trykkeriet tar en av hans ansatte oss til side for å si følgende:

– Nils Morten er helt unik.

Maken til trykkeri og pakkeri finnes det få av i Nord-Europa, kan gjengen også fortelle når de peker og beretter hva som faktisk skjer når tusenvis av trykksaker og aviser blir til på sekunder, sortert, pakket; det handler om en finjustert industriprosess som krever sin mann. Eller kvinne.

LES OGSÅ: Over 70 ansatte mister jobben

Sorgprosess

– Klart det er en sorgprosess, erkjenner Elin Ek, driftsleder, 39 år gammel, har ikke gjort annet i 18 år, som hun sier.

– Vi tilbringer 11 timer sammen med kollegaer når vi er på jobbskiftet. Det er nesten som å få et dødsbudskap, og nå må vi bearbeide sorgen.

– De fleste av oss har jo ofret halve livet her. Det er trist at så mye kompetanse bare blir ofret, synes Terje Isaksen.

Så får det heller være, mener gjengen med trykkere, at de må forberede seg på å tjene mindre i nye jobber, bare de får seg noe å gjøre. Det er viktigst.

LES OGSÅ: – Det er mye sinne og frustrasjon

– Jo, vi har hatt det godt, erkjenner Steinar Kristiansen, trykker.

– Hva har snittlønna vært?

– Rundt 560.000 kroner i året, med skifttillegg.

– Men, sier han etter en liten pause, – kanskje er det greit med et slikt spark bak til å gå videre i livet.

Higet etter noe annet å gjøre, når arbeidsplassen forsvinner utpå vårparten, er det i alle fall ingenting i veien med hos 77 ansatte på Amedia-trykkeriet på Borgeskogen. De er bosatt over hele det sentrale Østlandet, og er vant med pendling.

– Så klart det finnes muligheter, sier Terje Isaksen.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.