Anne Charlotte Schjoll

– Jeg ville så gjerne være hvit

Da Nora Mehsen gikk på skolen, var hennes største ønske å passe inn.
Publisert

– Jeg hadde ingen venner med samme bakgrunn som meg. Jeg ønsket meg noen å speile meg i.

Nora Mehsen (28) har nettopp gått gjennom glassdørene på Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) i Stensbergsgata i Oslo, der hun jobber som rådgiver i likestillingsavdelingen.

LES OGSÅ:  Sosiallærer Elisabeth bekjemper mobbing med hemmelige vakter og anonyme lapper

Annerledeshet

Hun er født i Tønsberg, vokste opp i Stokke på 1990-tallet med mor, far og lillesøster. Hun sang nasjonalsangen i 17. mai-toget bak fanen til Bokemoa skole og brynet seg på ligninger på Stokke ungdomsskole.

– Jeg prøvde så godt jeg kunne å ikke være annerledes.

Hun hadde aldri bodd noe annet sted enn i Stokke, hadde de beste karakterene i norsk.

– Men på skidagen havnet jeg i baktroppen med asylsøkerne, sier Nora.

LES OGSÅ: «Hat er mye mer et valg enn homofili noen gang vil bli»

Leder i Skeiv Verden

Årets første små snøfnugg blåser over løvet på Frydenlund. Om to timer skal Nora sitte i et panel for kunstprodusenten Transnational Arts Production (TrAP). Hun rekker en vegetarpai før hun skal snakke om homofile muslimer i offentligheten. Hun har bidratt med en tekst, som én av flere, i en publikasjon TrAP har gitt ut.

To om Nora

Dette er sagt om Nora Mehsen:

■ Fredrik Langeland, kollega:

■ Nora er svært intelligent, faglig dyktig, engasjert og målbevisst. Hun er også en god strateg og en du kan stole på.

■ Nora er innmari morsom, noe som kommer godt med når man samarbeider tett. Det er rett og slett gøy og inspirerende å jobbe med Nora, og jeg setter veldig pris på henne som kollega.

■ Malin Blostrupmoen Sponnich, venninne:

■ Nora er en utrolig sterk kvinne, absolutt en stor rollemodell for meg. Hun var den første jeg kom ut av skapet til, for Nora gjorde det lett for meg å komme ut, hun aksepterer alt. Ingenting vipper den dama av pinnen.

■ Jeg har under hele min oppvekst ikke følt meg helt til rette i Stokke, der vi vokste opp. Det å møte Nora på ungdomsskolen ble en befrielse. Da jeg møtte henne fikk jeg bevitnet det at det finnes noe mer enn bare Stokke. For Nora hadde visjon, et fint syn på livet.

■ Jeg har en stor ærefrykt for Nora, for dama er utrolig smart. Hun har alltid bevart det litt "fisefine" ved seg, men det er jaggu ikke mye den dama ikke får til. 

Det er langt fra første gang hun er å se i debatter, hun er styreleder for interesseorganisasjonen Skeiv Verden (se faktaboks) og har stått rak i diskusjonsstormen før.

 MENING: – Ikke vær den personen som ødelegger en annens liv

Som da hun i oktober deltok hun i panelet på TV2s debattprogram «Underhuset». Der møtte hun Fahad Qureshi, leder for konservative Islam Net, til debatt. Hun forsvarte seg mot Qureshis utspill om at homofili er «synd og en prøvelse fra gud» – med at homofili er en «gave fra gud».

– Jeg nekter å la muslimer med undertrykkende religionsfortolkninger definere hva islam er for meg, sier Nora.

Årene på ungdomsskolen var slitsomme. I den perioden av livet, der hun helst ikke ville skille seg ut, var det nettopp det hun følte hun gjorde.

Nora Mehsen

■ Født 19. desember 1988.

■ Bor i leilighet på Grønland, sammen med kjæresten Liv og en halvannet år gammel Boston terrier som heter  Habibti . Det betyr "min kjære" på arabisk.

■ Er opptatt av politikk, menneskerettigheter, likestilling, antirasisme, mat, litteratur og film.

■ Kan «moonwalke» og lage en «killer»-hummus.

■ Kan ikke holde liv i planter.

■ Liker å jobbe i Bufdir, reise, oppdage gode restauranter og dra på kunstmuseer.

■ Kan ikke fordra folk som presser seg inn på bussen, før folk har gått av.

Med ungarsk mor og irakisk far, var det viktig å vise verden at hun var Norsk med stor N.

– Jeg ville så gjerne være hvit, og trodde vel jeg var det, sier Nora.

LES OGSÅ: Absolutt julestemning hos Christine Koht

Mørk periode

–  Først likte jeg ikke Nora, jeg syns hun var altfor pliktoppfyllende, for preppy, hun syntes det 'å gå' fort var kjedelig, hun syntes veldig mye var «æsj». Hun var litt «fisefin», forteller Malin Blostrupmoen Sponnich.

Hun ble kjent med Nora da de gikk i samme klasse på Stokke ungdomsskole.

LES OGSÅ: Jakob er årets homotopp

– Jeg husker godt den første gangen hun skulle bli med hjem til meg. Vi tok skolebussen og kjørte forbi gårder, åkre og øde landskap. Jeg glemmer aldri det Nora sa: «Malin, dette er jo som en episode i «Huset på prærien». Alle som har vært i området rundt selve Stokke sentrum vet at det heller ikke er spesielt urbant, sier Blostrupmoen Sponnich.

INTERNASJONAL: Dette bildet er tatt på et nettverksmøte i Amsterdam, for medlemmer i European Queer Muslims Network, bestående av aktører fra en rekke ulike europeeisk land. Nora Mehsen er nummer to fra høyre i første rekke.

INTERNASJONAL: Dette bildet er tatt på et nettverksmøte i Amsterdam, for medlemmer i European Queer Muslims Network, bestående av aktører fra en rekke ulike europeeisk land. Nora Mehsen er nummer to fra høyre i første rekke. Foto:

De to har bevart vennskapet siden.

– Plutselig forandret Nora seg. Hun gikk inn i en litt «mørkere» periode, hun skiftet klesstil, ga litt mer faen. Hun var vel gjennom en «finne seg selv»-prosess, og det var i den perioden vi ble veldig gode venner. Det ble et vennskap vi har holdt i alle disse årene siden ungdomsskolen, sier Blostrupmoen Sponnich.

LES OGSÅ: – Jeg tror alle har nytte av egne sorger for å forstå andre bedre

– Norsk er mer enn å være hvit

– Det å være norsk er så mye mer enn å være hvit. Det fant jeg ut ganske seint, egentlig, sier Nora.

Hun var i begynnelsen av 20-årene, ville ikke settes i bås, var lei av at «fordi du er innvandrer er du sånn», «fordi du er kvinne er du sånn» eller «fordi du er muslim er du sånn». Derfor bestemte hun seg for å ta eierskap over egne identiteter.

TALSKVINNE: – Alle må bidra med det de kan. Vi må jobbe sammen, vi er som en maurtue, sier Nora Mehsen.

TALSKVINNE: – Alle må bidra med det de kan. Vi må jobbe sammen, vi er som en maurtue, sier Nora Mehsen. Foto:

– På samme måte som jeg skjønte at jeg kunne fylle det å være norsk med ny mening, fyller jeg det å være muslim med ny mening.

Som barn av to innvandrere, muslim og lesbisk var hun trøtt av å svare på det evig tilbakevendende spørsmålet om hvor hun egentlig kommer fra.

 KOMMENTAR: Fra nå jobber kvinnene gratis ut året

Fremdeles er det i den retorikken, om hva som er definisjonen på det å være norsk, hun føler seg mest sårbar. Alt hatet som rettes mot innvandrere og barn av innvandrere kan være vanskelig å svelge. Over 28 år etter at hun så dagens lys på Vestfold sentralsykehus i Tønsberg, treffer fremdeles hetsen.

Den norske delen av meg er under størst angrep. Min identitet som skeiv har jeg ikke noe usikkerhet rundt. Men min identitet som norsk, det at jeg får lov til å være her i dette landet og føle meg hjemme, den identiteten er mer under press, sier hun.

Hun har bachelor i tverrfaglige kjønnsstudier og mastergrad i kriminologi. I likestillingsavdelingen i Bufdir jobber hun med arbeid med seksuell orientering, kjønnsidentitet og kjønnsuttrykk.

LES OGSÅ: Per Erik og Rune har søkt med lykt og lupe etter Vestfolds krigshistorie

Hodeplagg hvis hun har lyst

Nora ble tidlig politisk interessert og opptatt av likestilling.

På hodet har hun svart hodeslør. Fordi hun synes det er fint. Av samme grunn har hun på seg skinnjakke og miniskjørt. Hun har tatoveringer, liker å utfordre normene.

KOMMENTAR: Bifile jenter er ikke en sentral hvor du kan henvende deg om du ønsker trekant

Hun synes det er problematisk at hodeplagg utelukkende blir fremstilt som diskriminerende, kvinneundertrykkende eller antidemokratisk.

– Tvang er aldri akseptabelt. Samtidig kan vi ikke anta at alle kvinner har blitt tvunget til å bære hodeplagg, mange gjør dette av fri vilje og forbinder det med noe positivt.

Nora går med hodeplagg når hun har lyst, når hun vil være fin. Punktum.

HVIS DET PASSER ANTREKKET: - Å gå med hodeplagg er mitt valg, sier Nora Mehsen.

HVIS DET PASSER ANTREKKET: - Å gå med hodeplagg er mitt valg, sier Nora Mehsen. Foto:

– Jeg har aldri blitt tvunget til å gå med hodeplagg, for meg er det ikke et undertrykkende plagg. Fordi jeg har valgt det selv, symboliserer det en form for feminisme for meg.

LES OGSÅ: Her ser vi lenger enn rett linje, vi ser over horisonten

–Nyttig å få innsikt i hatet som finnes

Koranen ser hun på som en bok som er «interessant, en nyttig kilde». Hun ber ikke, tror ikke på Allah. Det er å være muslim er for henne kulturelt betinget.

Skeiv Verden

■ Skeiv verden er en nasjonal interesseorganisasjon for lesbiske, homofile, bilfile, trans-, interkjønn- og queerpersoner (lhbtiq) med minoritetsbakgrunn.

■ Religiøst og partipolitisk uavhengig.

■ Startet som et prosjekt i regi av organisasjonen Fri (Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold, tidligere LLH), ble i 2010 formelt stiftet som en selvstendig organisasjon.

■ Ønsker å skape møteplasser der skeive med minoritetsbakgrunn er en majoritet, og slik at de får et frirom fra stereotypiene og fordommene medlemmene møter i de skeive (majoritets-)miljøene og i de ulike (etnisk/religiøse) minoritetsmiljøene.

■ Kilde: www.skeivverden.no

I oktober ble hun intervjuet av Utrop, en nyhetsportal om det flerkulturelle Norge.  «Muslim og åpent lesbisk» lød tittelen, som ble en klikkvinner for nettsiden.

Det var Utrops desidert mest leste sak fram til den ble dyttet nedover lista like før jul av artikkelen "Bløffer Amal Aden om drapstruslene?".

På Facebook har artikkelen om Nora fått mange og lange kommentartråder, positiv og negative.

– Det følger med «pakka». Dessverre. Det skremmer meg. Det bekrefter bare at det er viktig det jeg prøver å formidle. For meg er det viktig og nyttig å få innsikt i det hatet som finnes, nettopp fordi det finnes, sier Nora.

LES OGSÅ: Vi kjøper oss likestilling

Islamofobi rammer homofile muslimer hardt

Noen av kommentarene ble fjernet av redaksjonen i Utrop.

– Vi slettet en håndfull kommentarer som var av en negativ karakter som vi mener var helt uakseptable, men tendensen er at det var mye verre på slike saker for noen år siden da folk kunne være anonyme, forteller ansvarlig redaktør Majoran Vivekananthan.

I interesseorganisasjonen Skeiv verden, tilhører Nora majoriteten. Organisasjonen har lesbiske, homofile, bifile, trans-, intetkjønn- og queerpersoner (lhbtiq) med minoritetsbakgrunn som medlemmer.

– Her forstår flere at de er ikke de eneste i verden med innvandrerbakgrunn som skeive. Islamofobi og rasisme kan gjøre skeive muslimer ekstra utsatt, sier Nora.

LES OGSÅ: Vil rive disse husene fra 1800-tallet for å bygge blokk

Har funnet sin plass

28-åringen føler endelig at hun kan være hele seg.

– Men det er hele tiden et arbeid. Jeg er bevisst på de identitetene jeg har og at jeg ikke skal ta ting for gitt.

– Du har blitt det forbildet og rollemodellen du ønsket deg som barn?

– Det er vanskelig å se på seg selv som et forbilde. Men jeg håper jo at jeg sier noe som folk, spesielt folk som meg, mener er fornuftig, sier Nora Mehsen.

LES OGSÅ: Likestilling er i aller høyeste grad aktuelt for sjuåringer. Det samme er likestilling, kjønn og seksualitet.

    Nora Mehsen er leder av interesseorganisasjonen Skeiv Verden. Her kommer hun med et råd til homofil ungdom.

    Artikkeltags