Brunskogsneglen inntar plenen

Iberiasnegle, brunsnegle, mordersnegle... Ifølge Wikipedia er brunskogsnegl fra mars 2011 artens norske navn.

Iberiasnegle, brunsnegle, mordersnegle... Ifølge Wikipedia er brunskogsnegl fra mars 2011 artens norske navn. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

TØNSBERG: Er du hageeier, er det bare å gjøre seg kampklar. Nå inntar hordene plenen.

DEL

– «Kill a fly in May, and you keep thousands away», heter et ordtak. Det er lurt å være tidlig ute med rensking og plukking. En kjønnsmoden brunsnegle legger ihvertfall 400 egg, så da kan du tenke deg, sier Geir Mellingen, avdelingsleder ved hagesenteret på Gjennestad.

Det er den tiden på året da brunsneglene/mordersneglene/iberiasneglene dukker opp i hager og bed. Ifølge Wikipedia er det offisielle navnet forresten nå brunskogsnegle.

Mellingen har hatt endel kunder innom som har oppdaget sneglen allerede.

LES OGSÅ: Mordersneglen er tilbake

– Det er litt tidlig å si hvor stort problemet blir i år, men i og med at vinteren har vært såpass mild, er det sannsynlig at det blir mange av dem.

– Ikke streng vinter

Det bekrefter Arild Andersen, professor ved Institutt for plante- og miljøvitenskap på Universitetet i Ås.

– Vinteren i år har ikke vært så streng. Det har ikke vært lange barfrostperioder, ingen lange kuldeperioder og litt snø. Det kan bety at mange snegler har klart seg gjennom vinteren, uten at man kan si det 100 % sikkert.

Andersen har allerede merket pågang fra folk angående sneglene. De to foregående årene har vært roligere.

– Jeg synes det var ganske få henvendelser i 2010 og 2011, og tror det har sammenheng med de to kalde vintrene.

– Glad i folk

Brunskogsneglene har utbredelse helt opp til Finnsnes i Troms.

– Arten trives best ved tettsteder og byer. Den er glad i folk, som jeg pleier å si. Du finner den ikke i granskog, men noe i fuktig løskog. Vestlandet er nok området der den trives aller best, med Vestfold/Oslofjorden-området som en klar nummer to, forteller Andersen, som forøvrig selv bor i Horten.

Sommerblomster og grønnsaksplanter

Sneglene kan gjøre stor skade i hagen,og forsyner seg gjerne av sommerblomstene og grønnsaksplantene.

– Busker og trær er de ikke så glad i. Blant blomstene de liker best, er georginer og fløyelsblomst, mens for eksempel flittiglise og fuchsia lar de stå i fred, forteller Mellingen.

LES OGSÅ: Er Leo løsningen?

Er du innehaver av en kompost, gir du samtidig brunskogsneglene det perfekte husly.

– Komposthauger er flotte steder å formere seg for sneglene. Det er lunt, luftig og fuktig. Løsningen er å ha en tett kompostbinge, der blir nemlig temperaturen for høy, forklarer Mellingen.

Tips til fjerning

Mellingen har mange tips til hvordan man skal få bukt med skadedyrene, men det han synes fungerer best, er såkalte nematoder, som man kan få kjøpt.

LES OGSÅ: En hard (s)negl

– Nematoder er bittesmå organismer som spiser snegler. De skal blandes i vann og spres ut på plenen. Man kan også dyppe fruktbiter i oppløsningen og legge ut der sneglene er, eller dyppe snegler i og legge ut. Sneglene spiser nemlig hverandre, forteller Mellingen.

Ellers har han tenkt ut en mer kreativ løsning:

– Tenk om man i nabolag kunne lage en ordning der alle la for eksempel 500 kroner i en pott. Så kunne noen pensjonister eller hjemmeværende administrere det, og gi ungene lønn for å plukke snegler!

Noe å tenke på, kanskje?

Artikkeltags