Mandag åpnet Gjennestad Gartnerskole sitt nye biobrenselanlegg. Et anlegg det har tatt fem år, blant annet med prøving og feiling og bytting av teknologi underveis, å utvikle.

Anlegget, som har kostet rundt sju millioner kroner, har en forventet årsproduksjon på tre millioner kilowattimer. Det brukes til oppvarming av 13.000 kvadratmeter veksthus, 3000 kvadratmeter hagesenter og 6000 kvadratmeter skolebygninger.

Brenselet er kortreist skogsflis, i størrelsesorden 4000 kubikkmeter i året, noe som oppgis å tilsvare 40 store vogntog med flis.

Geir Fossnes, daglig leder ved Gjennestad Gartnerskole, fortalte at utviklingen av prosjektet tidsvis hadde vært litt trøblete og at de måtte gi opp etter første runde.

– Men så gikk vi en runde til, som han sa. Og nå var tiden kommet for endelig å kunne åpne anlegget.

Det var Heidi Garberg, seniorrådgiver i Landbruks- og matdepartementets avdeling for skog- og ressurspolitikk, som foretok den offisielle åpningen av biobrenselanlegget, som har vært i drift noen få uker.

– Det er en stor ære å få være med på dette. Jeg er imponert over engasjementet og innsatsen som er nedlagt for å realisere dette, sa Garberg.

Til stede var ordførere fra flere kommuner og representanter for blant annet Vestfold fylkeskommune og Fylkesmannen i Vestfold, et signal om at åpningen av det klimavennlige fyringsanlegget anses som svært viktig.

FLERE SAKER PÅ TB.NO:

■ – Noen rumenere ødelegger for de andre
■ Tønsberg kåret til Årets gjestehavn
■ To biler kolliderte på Sem