Gå til sidens hovedinnhold

Første valg som styres fra Tønsberg: – De er svært godt forberedt

Artikkelen er over 4 år gammel

Mandagens valg blir første store eksamen for det nye Valgdirektoratet for Kaldnes. Torsdag var kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) på plass for å gi de ansatte en klapp på skulderen for godt utført arbeid så langt.

– Dette er en kompetent gjeng, og vi har også 20–30.000 valgmedarbeidere rundt om i kommuner og fylker, sier Sanner.

Han er ansvarlig statsråd for Valgdirektoratet, som startet virksomheten 1. januar 2016, drøye tre måneder etter siste kommune- og fylkestingsvalg. Årets stortings- og sametingsvalg blir dermed det første direktoratet får ansvar for å lede gjennomføringen av, for ikke å glemme kommunevalget i Færder.

– Vi har formelle møter i Oslo, hvor vi går igjennom valgforberedelsene, med sårbarhet, risikoanalyse og nødvendige tiltak. Folk skal kunne ha tillit til valggjennomføringen og resultatet, sier Sanner.

Uten å ville kritisere tidligere tiders valgarbeid, understreker Sanner at gjennomføring av valg i en digital tidsalder er noe annet enn før, med utstrakt bruk av sosiale medier og med stor oppmerksomhet rundt tekniske løsninger. Et datakrasj står nok for mange som det store skrekkscenariet, men Sanner har tillit til direktoratets beredskap:

– De er godt forberedt, og har gått igjennom alle tenkelige scenarier–alle systemer, måten å gjøre ting på osv., sier Sanner, som også viser til at stemmene for sikkerhets skyld skal telles manuelt i tillegg til den digitale tellingen.

LES OGSÅ: Frykter angrep mot valgsystemene–alle stemmer må telles manuelt

– Blir det forskjellige resultater, skal det telles en gang til, og det skal også telles på fylkesnivå, sier statsråden.

Han var selv en drivkraft bak beslutningen om å opprette Valgdirektoratet, som skal støtte kommuner og fylkeskommuner i arbeidet med å gjennomføre valgene på en korrekt måte, og informere velgerne om hvordan de skal gå frem. Sanner var også den som bestemte at direktoratet skulle holde til i Tønsberg, et valg han slett ikke angrer på.

– Jeg var aldri i tvil om at det ville gå veldig bra. I Tønsberg har man både avstand og nærhet til Oslo, påpeker Sanner.

LES OGSÅ: Statsråd Sanner åpnet Valgdirektoratet i Tønsberg

– Riktig beliggenhet

Nærheten gjør det mulig å dagpendle til Tønsberg fra hovedstaden, samtidig som avstanden i visse sammenhenger er en fordel:

– I Oslo er det enda større konkurranse om arbeidskraften. Her fikk vi veldig gode søkere, svært kompetente folk. Tønsberg er en godt egnet vertsby, mener Sanner, som også ser det som en stor fordel at Valgdirektoratet og Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ligger vegg i vegg og kan samarbeide.

LES OGSÅ:–Lenge var det sånn at Tønsberg skulle man snakke ned. Det er vi forbi

Som nestleder i Høyre er Sanner travelt opptatt med valgkamp, og unnslår seg ikke for å komme med et lite stikk til Senterpartiet:

– Under denne regjeringen er det flyttet 700 statlige arbeidsplasser ut av Oslo. I årene under den rødgrønne regjeringen ble det flyttet 200. Det er et interessant poeng når Senterpartiet snakker om «makta i Oslo», sa Sanner før han hastet videre til Lardal og Andebu, Drøbak og Asker. Etter å ha tilbragt de to foregående dagene i bl.a. Bergen og Vesterålen, på stadig jakt etter stemmer.

Kommentarer til denne saken