Lars Egeland (59)

SVs førstekandidat til stortingsvalget 2017

Bor i Tønsberg sentrum

Gift, to bonusbarn og to adoptivbarn, «og mange barnebarn – alt etter hvordan man teller»

Bibliotekar, tidligere stortingsrepresentant

Utdanning: Sivilbibliotekar

Hva er det viktigste partiet ditt har fått til for Vestfold de siste fire årene?

– Hvis vi strekker perioden litt lenger, fikk vi på plass Færder nasjonalpark rett før forrige valg.

Hva er du mest skuffa over at partiet ditt ikke har fått til i Vestfold de fire siste årene?

– Det burde gått raskere med jernbanen. Og vi burde planlagt dobbeltspor hele veien til Porsgrunn, og fått stasjon på Bakkenteigen.

Hva ville du gjort hvis du var ordfører i din kommune?

– Jeg ville gått i bresjen for å skape en mer klimavennlig kommune ved å engasjere folk mer i klima- og miljøvern. Ikke bare av hensyn til klimaet, men det gir en triveligere by å bo i. Jeg ville sørget for mer penger til sykkel, mer penger til buss og mindre til biler. Da får vi også mer plass til folk i gatene.

Hva er de tre viktigste sakene i dette valget?

– Å bekjempe Forskjells-Norge. Få ned klimautslippene, det greier vi ikke ved bare å prate om det, vi må handle. Og vi må satse på skolen, få til en lærernorm som setter et tak på maksimalt 15 elever per lærer.

Hva bør vi gjøre med formuesskatten?

– Den må vi beholde. De med store formuer skal betale skatt, det er ikke sånn at den rammer hardt for pensjonister som har spart et helt liv. Vi må gjerne fortsette å heve bunnfradraget, men vi må beholde formuesskatten. Det kan ikke være sånn at en rekke av våre rikeste skal være nullskattytere. Det oppleves bittert å betale skatt av lønnsinntekten hvis de rikeste slipper unna.

Hva synes du om eiendomsskatt?

– Det mener jeg er rettferdig beskatning, som slår ut sosialt riktig. Staten gir rentefradrag for at du kan kjøpe hus eller leilighet. Den får du verdiøkning på. Det er ikke urimelig at du må betale noe av det i skatt. Skatten er penger til fellesskapet, og ingen dårlig måte å skaffe det på. Det er en betent skatt i Norge, men de fleste land har den.

Hvor mye er boligen din verdt?

– Siste takst var på så vidt 3,5 millioner. Det er noen år siden, men jeg tror ikke den har steget så fryktelig.

Hvilket spill på mobilen kommer du til å spille under de kjedeligste stortingsdebattene?

– Jeg driver ikke og spiller på mobilen, og synes det er pinlig at noen gjør det under debatter. Men en gang jeg var vikar, før den forrige rødgrønne regjeringa, var det en debatt som varte langt utover natta. TV-kameraene var stadig rettet mot Kristin Halvorsen og Jens Stoltenberg, og jeg var bak i TV-bildet. Da fikk jeg en sms av dattera mi som skrev at jeg måtte våkne, hehe.

Når var du på «harryhandel» sist?

– Det var med bobilen da vi var på vei hjem fra Kroatia. Vi stoppet i Sverige og kjøpte bacon og litt snus.

Hva syns du om president Donald Trump?

– Han er en uberegnelig og impulsiv mann. Sånn sett er det farlig at vi har lagt vårt sikkerhetsansvar over på USA ved å være venn med Trump. Vi bør endre vår utenrikspolitikk. Vi har alltid vært USAs flinkeste elev i klassen, nå må vi bli mer selvstendig.

Hva slags bil kjører du – og hva går bilen på?

– En liten rosa Suzuki, som jeg ikke husker modellen på. Den går på bensin. Jeg ville kjøpe elbil, men leier parkeringsplass i sentrum uten lademulighet.

Når brøt du en lov sist?

– Jeg skal ikke si at jeg aldri kjører for fort, det hender. Men jeg prøver å være ansvarlig bilist. Hvis vi går lenger tilbake, demonstrerte jeg mot utbyggingen av Altavassdraget. Da ble jeg pågrepet og fikk velge mellom bot eller tre uker i fengsel. På den tiden hadde jeg bijobb som støttekontakt i Tønsberg kommune. Da det nærmet seg jul og lønna skulle utbetales, var det nesten ikke en krone igjen. Alle penga var gått til bot.

Hvordan skal Vestfold sikres med nye arbeidsplasser i framtiden?

– Vestfold har et stort potensial for omlegging til grønne arbeidsplasser. Vi har opplevd to oljeeventyr: Det første var hvalolja. Det tok slutt fordi vi nesten hadde utryddet hvalen og fordi det var kommet alternativer til hvalolja. Samme året som den siste hvalekspedisjonen fra Vestfold, ble det funnet olje i Nordsjøen. På det meste var det 10.000 vestfoldinger som jobba i hvalfangsten, men vi klarte å omstille oss. Men vi har viktige industrier som for eksempel Jotun som var en følge av hvalfangsten. Nå går den fossile oljealderen mot slutten fordi vi av klimagrunner ikke kan forbrenne mer olje, og fordi det er alternativer. I Vestfold er det biogass og biodrivstoff, for eksempel – og landbruket on næringsmiddelindustrien.

Hva vil du helst ikke bli spurt om – og hva ville du svart på det?

– Hehe, jeg synes jeg blir spurt om alt. Det er ikke noe jeg umiddelbart tenker på. Meg kan du spørre om alt, jeg har ingenting å skjule.

Er det full likestilling i Norge i dag?

– Det er det ikke. At det er betydelige lønnsforskjeller mellom menn og kvinner er et synlig eksempel på det. I topplederstillinger er det menn som dominerer.

Hvis du ikke kunne stemt på ditt eget parti – hvilket parti ville du stemt på da?

– Da ville jeg nok stå nærmest Rødt, men det er jo bortkasta siden det ikke er noe som tyder på at de kommer over sperregrensa. Men jeg ser ingen vesentlige forskjeller i praktisk politikk. I Rødts partiprogram står det fremdeles at SV er lakei for kapitalisme, men det er ingenting Bjørnar Moxnes sier som ikke Audun Lysbakken kunne sagt, og omvendt.

Hva er de  tre viktigste norske verdiene?

– Vi har stor grad av likhet, likestilling og toleranse. Folk kan ha tilhørighet i forskjellige kulturer, men det er viktig at vi har disse verdiene felles.

Hva er de tre viktigste tingene for å lykkes med integrering?

– Ved å kunne norsk, ved å være i arbeid, kommer den tredje gjerne av seg selv: å få venner utover din egen etniske gruppe. Vi bør være nysgjerrige og åpne. På tysk er det noe som heter at folk koker med vann alle steder. Det som kan synes forskjellig er ofte likere enn du tror.

Har du nære venner som er innvandrere?

– Ja, fra Iran, Irak og Syria. Også er jeg gift med en innvandre, men hun er bare fra Tyskland. Jeg har svoger og svigerinne i USA og i Frankrike og thailandsk svigerdatter. Egentlig ganske internasjonalt

Hva var det siste lokale idrettsarrangementet du var på?

– Hahaha, det var en Eik-kamp i forbindelse med valgkamp for noen år siden. Det var i hvert fall en fotballkamp på Gressbanen.

Hva var det siste lokale kulturarrangementet du var på?

– Jeg var på Papirhuset og så Thesbiteatret spille i vinter.

LES OGSÅ TILSVARENDE INTERVHJUER OM DE ANDRE KANDIDATENE:

Anders Tyvand (Krf)

Morten Stordalen (Frp)

Ellen Eriksen (Frp)