BAKKENTEIGEN: Ingeniørstudent Christoffer Lie ved Høgskolen i Buskerud og Vestfold har prøvd en tidlig prøveversjon av den første norskutviklede el-sykkelen som snart er på markedet, og han er tindrende klar i dommen.
Han måtte jo teste bacheloroppgaven han og medstudentene Johanne Fosshaug og Ola Stuveseth har levert som oppgave i produktdesign.
Hos sykkelprodusenten Hard Rocx i Asker sitter eier og daglig leder Steinar Karlsen og gnir seg i øynene over sykkelrammen de tre studentene på Bakkenteigen har skapt.
Svimeslått
– Jeg er nesten svimeslått av kvaliteten de har levert. Jeg kan ikke skjønne annet enn at de må få toppkarakter. Forresten, det har de på en måte allerede fått siden vi velger å sette sykkelen i produksjon. Med en enorm kjærlighet og energi og et utrolig detaljfokus har de laget en 3D-print av rammen. De har vært nøye ned til den siste tidels millimeteren.
Når høyskoleutstillingen Expo åpner kan publikum ta den nye el-sykkelen nærmere i øyesyn. Men bare se, ikke røre.
– 3D-printen av rammen er laget ekstremt skjør plast, sier Christoffer Lie.
Prototypen av plast er printet i 3D slik at de tekniske løsningene kunne prøves ut før sykkelen kunne settes i produksjon. Når Hard Rocx får sendt de første ferdige syklene fra fabrikkene i Østen til høsten, skal de tåle både grusveier og lange motbakker; Hard Rocx-eier Karlsen forteller at Shimano-utstyret skal kunne hjelpe syklistene til en litt lettere sykkeltur på inntil ti mil. Motoren er på 250 watt og blir drevet av et oppladbart batteri, og virker slik at den hjelper syklisten til litt mer effekt i hvert tråkk. Sykkelen blir med andre ord hybrid i to av ordets betydninger.
Alu-ramme
– Vi har allerede investert i produksjonsutstyret som må til. Det er ganske kostbare greier, og virker sånn at aluminiumsrørene blir presset til riktig form ved bruk av olje under høyt trykk, forteller Steinar Karlsen i Hard Rocx.
Christoffer Lie forteller at det var medstudent og tidligere sportsbutikkansatt Ola Stuveseth som satte dem i kontakt med Hard Rocx.
– De hadde planer om å lage en el-sykkel. Deretter satte vi i gang med forprosjektet, altså hvordan vi ville gjennomføre bacheloroppgaven. Etter jul var det full fart med å tenke og tegne. I begynnelsen var vi usikre på hvordan batteriet kunne integreres i ramma. Vi visste for eksempel ikke hvor stort det skulle være. Derfor måtte vi ha mange ulike løsninger på bordet. Da vi fikk informasjonen fra Shimano, fant vi ut at mange av løsningene våre kunne brukes. Men én ting hadde vi ikke tenkt på: Shimano-batteriet løses ut sideveis. Vi hadde bare tenkt at de skulle løftes opp. Men vi fikk det til, og Shimano-løsningen er god, sier Lie.
– Det var utrolig morsomt å prøve sykkelen. Før vi hadde vår modell klar, satte vi en el-motor på en vanlig Hard Rocx-sykkel. Den gikk som ei kule.
Rammen er formet slik at alle kjennere vil se på profilen at det er en Hard Rocx-sykkel.
– Men vi har for eksempel laget brakettene for batteriet og for motoren, sier Chistoffer Lie.
–Det har også vært kjempegøy å jobbe med dette. Vi har vært avhengige av stor tillit fra Hard Rocx, og vi synes jo det er stas at bacheloroppgaven vår er god nok til å bli satt i produksjon.
– Så nå blir det jobb på dere i sykkelbransjen?
– Nei, i alle fall ikke med det første. Jeg har fått jobb i en bedrift her i Horten. Ola og Johanne søker også andre jobber.
El-syklene kommer
Hard Rocx-eier Steinar Karlsen forteller at den lille bedriften på fire ansatte er vant til å hente hjelp fra høyskoleelever.
– Vi har hatt studenter inne blant annet til å lage racerrammer og sadel. Da studentene fra Bakkenteigen henvendte seg til oss for sju måneder siden, hadde vi akkurat innsett at el-sykler kommer for fullt. Så det passet perfekt, sier Karlsen.