Alvorlig økning i flåttbåren sykdom – SiV vil kartlegge smitten

VIL UNDERSØKE: Personell ved SiV vil undersøke omfanget av smitten av flåttbåren sykdom.

VIL UNDERSØKE: Personell ved SiV vil undersøke omfanget av smitten av flåttbåren sykdom. Foto:

Mikrobiologisk avdeling ved Sykehuset i Vestfold vil kartlegge omfanget av smitte i befolkningen.

DEL

Dette skriver sykehuset på sine nettsider (ekstern lenke). 17 pasienter ble i 2018 lagt inn ved Sykehuset i Vestfold og Sykehuset i Telemark med såkalt skogflåttencefalitt, en flåttbåren virusinfeksjon.

Dette er drastisk høyere enn tidligere år, der antall smittede har variert mellom ett og tre per fylke.

LES OGSÅ: Even og Atle er ikke i tvil om at de har gjort et godt yrkesvalg (+)

– Det er av betydning å finne ut om tredoblingen av antallet i Vestfold og Telemark viser en ny trend og få mer kunnskap om smittespredningen i vårt område, forteller overlege Åshild Marvik-Rødland ved mikrobiologisk avdeling ved SiV på sykehusets nettside.

Sykdommen overføres ved bitt, og kan gi alvorlig infeksjon i sentralnervesystemet.

Marvik-Rødland sier på nettsidene at anslagsvis litt over halvparten av dem som blir smittet med viruset ikke utvikler sykdom. Likevel kan det bli alvorlig om man først gjør det.

LES OGSÅ: Trodde det var svindel, men de som eier stasjonen avkrefter skimming (+)

– Spennet i det kliniske bildet er derfor stort fra asymptomatisk forløp til alvorlig sykdom med opphold på intensivavdeling, sier Marvik-Rødland.

Per i dag er anbefalingen fra Folkehelseinstituttet at personer som ferdes i skog og mark mellom Vestfold og Vest-Agder vaksinerer seg mot viruset. Nå vil personell ved te to sykehusene kartlegge om vaksinasjonsanbefalingene bør styrkes.

Sykehusene vil i den forbindelse sjekke om 1100 blodgivere har antistoffer mot viruset i blodet. Om friske voksne blodgivere som ikke har tatt vaksinen har det, bør vaksinasjonsanbefalingene styrkes, mener Marvik-Rødland.

Artikkeltags