Disse bærene kan bli fremtidens antibiotikum

SUPER-BÆR: Aroniabær har helsebringende effekt.

SUPER-BÆR: Aroniabær har helsebringende effekt. Foto:

Av

Fem år etter at aroniabær viste oppsiktsvekkende effekt på urinveisinfeksjon, skal det forskes grundig for å finne ut om bæret kan bli framtidens antibiotikum.

DEL

– Det kan være sensasjonelt, sier overlege Nils Grude ved Sykehuset i Vestfold.

Etter fire års arbeid er oppfølgingen i gang av en liten, norsk undersøkelse av aroniabærs effekt på kroppen, melder Stavanger Aftenblad.

– Resultatene vil foreligge ganske snart, sier Grude. Han er tilknyttet Antibiotikasenteret for primærhelsetjenesten, som jobber for å begrense bruk av antibiotika.

Forskningsprosjektet på aroniabærenes effekt på kroppen er finansiert av Forskningsrådet og Tine i partnersamarbeid med Universitetet i Stavanger, Bioforsk på Jæren/Østlandet og Sykehuset i Vestfold.

Forskningsprosjektet på aroniabærenes effekt på kroppen er finansiert av Forskningsrådet og Tine i partnersamarbeid med Universitetet i Stavanger, Bioforsk på Jæren/Østlandet og Sykehuset i Vestfold. Foto:

LES OGSÅ: Denne muggsoppen kan ta livet av deg

Juice fra aroniabær

I den første undersøkelsen drakk 236 beboere ved seks sykehjem i Sandnes juice fra aroniabær dyrket på Jæren i tre måneder. Bruken av antibiotika mot urinveisinfeksjon ble halvert. Den internasjonalt publiserte artikkelen vakte oppsikt, særlig fordi nedgangen i antibiotikabruk vedvarte også etter at testpersonene sluttet å drikke juicen.

Svakheten ved undersøkelsen var at den var forholdsvis liten og manglet referansegruppe, men nå kommer en oppfølgende medisinsk dybdestudie.

LES OGSÅ: – Flere tusen norske barn mangler medisiner

Håper på bekreftelse

Blant annet vil effekten av aronia på friske personer bli vurdert opp mot pasienter med gjentatte urinveisinfeksjoner. Målet er nå å få en medisinsk bekreftelse på effekten av aronia.

– Det kan være sensasjonelt hvis noe så enkelt som dette kan bidra til å redusere antibiotikabruk, sa Nils Grude. Han bemerker at hele verden er opptatt av å få ned forbruket av antibiotika.

LES OGSÅ: Gir bort «superbær» fra egen hage

Aronia ligner litt på blåbær (bildet) i smak og utseende, men bæret inneholder omtrent dobbelt så mye antioksidanter som blåbær. Aronia har lang tradisjon som medisinplante hos nordamerikanske urfolk og busken ble innført til Øst-Europa og Russland for over hundre år siden. Aronia Jæren har vært pioner i Norge for salg av den relativt dyre drikken til rundt 480 kroner literen.

Aronia ligner litt på blåbær (bildet) i smak og utseende, men bæret inneholder omtrent dobbelt så mye antioksidanter som blåbær. Aronia har lang tradisjon som medisinplante hos nordamerikanske urfolk og busken ble innført til Øst-Europa og Russland for over hundre år siden. Aronia Jæren har vært pioner i Norge for salg av den relativt dyre drikken til rundt 480 kroner literen. Foto:

(NTB)

Artikkeltags