Tenk over alkovanene dine

Er bevisst: Mary Anderson-Glenne foretrekker at hun selv eller mannen holder seg edru når de har jentene Mari (bildet) og Nora hjemme, og fester aldri mens barna er til stede. Festing med barn til stede har hun til gode å se.Alle Foto: Tone Finsrud

Er bevisst: Mary Anderson-Glenne foretrekker at hun selv eller mannen holder seg edru når de har jentene Mari (bildet) og Nora hjemme, og fester aldri mens barna er til stede. Festing med barn til stede har hun til gode å se.Alle Foto: Tone Finsrud

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

Hvor mange glass tar du når barna er sammen med deg?

DEL

TØNSBERG: Sommeren er godt i gang, og for mange av oss betyr det avkobling, sene kvelder og noe godt å drikke.

– Det er lurt å tenke gjennom hvor mye du drikker når du er sammen med barna dine. Det trenger ikke bety null alkohol. Men det er lurt å være bevisst på sitt eget alkoholkonsum.

Oppfordringen kommer fra barnevernleder Ellen Fisher i Tønsberg.

Hun vet at mange barn har erfaringer med at foreldrene deres drikker mer om sommeren enn ellers.

– Noen barn opplever at sydenturen eller båtturen blir preget av foreldre som drikker seg beruset og oppfører seg annerledes enn ellers. Det gjør noe med tryggheten til barna, sier Fisher.

– Ser endring

Hun vil ikke rette pekefingeren mot foreldre i feriemodus, eller oppfordre til totalavhold.

– Men vi vet at barn ser endringer når voksne drikker, og de legger merke til endringene tidligere enn vi gjerne tror. Borgestadklinikken sier noe om at det ikke er mengden alkohol som er så viktig, men konsekvensen av inntaket. Det må vi som er voksne være bevisste på, sier Fisher, og oppfordrer foreldre til å skaffe barnevakt hvis man skal på fest eller andre arrangementer som innebærer høyere promille.

Rammene er borte

Fisher har jobbet i barnevernet i mange år og har møtt mange barn som gruer seg til sommeren.

– Noen barn er særlig sårbare i perioden da skole, SFO og barnehage er sommerstengt. For familier som lever med rus eller andre utfordringer, kan opphøret av rutiner og rammer gjøre barna ekstra utsatte.

– 8–10 prosent av alle barn lever med minst en forelder som ruser seg. Om sommeren er de faste rammene som fanger opp disse barna borte, sier Fisher.

Hun ber voksne som er vitne til omsorgssvikt om å ta ansvar.

– Barn er avhengige av voksne rundt dem som ser og tar affære. Barneverntjenesten er åpen hele sommeren i kontortid. I helgene og om kvelden kan man ringe den interkommunale barnevernvakta, sier hun.

Les også: Åpner lommebøkene for å gi barn ferie

Ta vare på ungdommene

De minste barna merker endringene hos foreldrene hvis de drikker. Men også foreldre med ungdommer bør være bevisste

– De som har ungdom i huset som er ute og fester på en strand eller i båt om sommeren, bør være forsiktige med eget alkoholforbruk. Kanskje de bør holde seg edru hvis ungdommene er ute slik at de kan hente ungdommene sine. Eller man kan planlegge og gjøre avtaler med andre foreldre, slik at man vet at ungene er ivaretatt, sier Fisher.

– Det er trist når politiet må kjøre 14-åringer hjem fordi foreldrene er for fulle, sier hun.

"Av og til"s råd for ferien:

Tenk over på forhånd om, eller hvor mye du skal drikke i ferien.

Diskuter gjerne med de du skal dra sammen med.

Husk at barn merker endringen i voksnes oppførsel raskere enn det voksne selv tror. «Lykkepromillen» kan se annerledes ut for de små.

Hvis du ser at barn har det vanskelig på grunn av voksnes alkoholbruk – ta kontakt med barnet.

Ta kontakt med hjelpeapparat som for eksempel barnevernsvakten, dersom du observerer omsorgssvikt.

116 111 er alarmtelefonen for barn og unge. Fra utlandet ringer du 00 47 95 41 17 55.

på alkoholvanene.

Artikkeltags