Grev Peder Anker Wedel Jarlsbergs fornemme fritidsbolig, som ble bygget rundt 1840, er restaurert og satt ordentlig i stand, helt i tråd med sitt originale utseende.

I går var det duket for en flott og folksom markering av dugnadsprosjektets ende, og at huset nå står klar til bruk. Både ordfører, fylkesordfører og fylkesmann var blant gjestene.

SE ALLE BILDENE FRA GREVESTUEN HER.

– Det har vært et omfattende, men givende arbeid, sa leder for ildsjelene i Mellem-Bolærens Venner i sin tale, Ragnar Gunnarsen, før han overrakte nøkkelen til ordfører på Nøtterøy, Roar Jonstang.

Dugnadsiver

Alt i alt har de frivillige lagt ned imponerende 22.000 arbeidstimer på Mellom Bolærne. Bare på Grevestuen alene er det i ett år jobbet omtrent 2.500 dugnadstimer. Dette har spart Nøtterøy kommune for millioner av kroner, og ordfører Jonstang er full av beundring og takknemlighet.

– Du kan ta 22.000 timer å gange med 400, som er cirka hva man betaler en håndverker i timen. Det Mellem-Bolærens venner har lagt ned av innsats her, har spart oss for mye, mye penger. De fortjener all mulig respekt, synes ordføreren, som sammen med nøkkelen mottok en eksklusiv gave fra dugnadsgjengen.

– Vi vet jo ikke med sikkerhet at du har en jobb å gå til tirsdag morgen. Du er i så fall hjertelig velkommen til å slutte deg til oss, sa Ragnar Gunnarsen, med et aldri så lite glimt i øyekroken, idet han forærte Jonstang en t-skjorte med skriften «Mellem Bolærens venner» på.

Får mye av å gi

Dugnadsånden i denne foreningen er virkelig til å ta og føle på. Entusiasmen hos medlemmene er smittende, og det er ikke vanskelig å se at det her er snakk om mennesker som har det hyggelig sammen.

– Dette har vært med på å holde oss i form. Vi har det sosialt og trivelig når vi kommer sammen og arbeider. Du vet, vi har en gjennomsnittsalder på 75 i foreningen. Det er helsebringende for oss gamlinger å jobbe med prosjekter som dette. De under 69 år er for juniorer å regne, og brukes blant annet som ølbærere, humret sekretær Finn Holland under den sosiale sekvensen.

Tro mot originalen

Etter tale og kanapeer var det tid for en omvisning. I samarbeid med vernemyndighetene (riksantikvaren) er huset pusset opp i samme stil som den hadde da den ble bygget i 1840. De håndlagde møblene er nøyaktig like de som sto her på grevens tid. Dør- og vinduskarmene er tro kopi av de opprinnelige. Det himmelblå kjøkkenet med den fine grua, og den rosemalte salongen i finstua gir følelsen av at man er tilbake i, nær sagt, grevens tid.

– Dette er både fantastisk og rørende å se, uttalte tippoldebarn Fredrik Hartvig Hermann Wedel Jarlsberg, som var en selvskreven gjest under gårsdagens festivitas.

Nå ønsker Nøtterøy kommune gode innspill til hva Grevestuen skal benyttes til. En idé er å leie ut bygningen på dagsbasis, til konferanser og lignende arrangementer.

– Huset skal i alle fall ikke stå ubrukt, understrekte ordfører Jonstang under markeringen på mellom Bolærne i går.