Flåtten i Vestfold er farligst i landet

Slik ser flåtten ut når den er mett av blod. Noen ganger har den lagt igjen smitte hos verten sin.

Slik ser flåtten ut når den er mett av blod. Noen ganger har den lagt igjen smitte hos verten sin. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

VESTFOLD: Flått i Vestfold, Nedre Telemark og Agder kan smitte deg med den alvorlige sykdommen skogflåttencefalitt. Folkehelseinstituttet ber folk i disse områdene vurdere å vaksinere seg.

DEL

Det er først og fremst i disse områdene man har påvist flått med TBE-virus.

Dette viruset gir den alvorlige sykdommen skogflåttencefalitt hos dem som blir smittet. Sykdommen er langt sjeldnere enn flåttsykdommen borreliose, men Folkehelseinstituttet oppfordrer likevel til vaksinering dersom du er spesielt utsatt for flåttbitt.

«Anbefalingen gjelder særlig personer som ofte blir bitt av flått. Ut ifra den kunnskap man har per i dag er risikoen for TBE-smitte ved flåttbitt i Norge størst i kystkommuner og tilstøtende geografiske områder i Agder-fylkene, Telemark og Vestfold,» heter det i anbefalingen.

LES OGSÅ: Brunskogsnegler vil heller ha salat enn brokkoli

Anbefalingen fra Folkehelseinstituttet gjelder folk som er mye ute i skog og mark og som er særlig utsatt for flåttbitt.

Feber og smerter

Skogflåttencefalitt er en alvorlig sykdom som vanligvis gir symptomer i to faser, ifølge Folkehelseinstituttet:

1. Første fase består av feber, hodepine og muskelsmerter av inntil én ukes varighet.
2. Etter et feberfritt intervall på ca. én uke, følger hos ca. 30 prosent av de syke symptomer på hjernebetennelse i form av høyere og mer langvarig feber, verre hodesmerter, søvnløshet, forvirring, eventuelt oppkast, nakkestivhet, muskelsmerter og pareser.

LES OGSÅ: Spiste fiken – svelget veps

Mange får langvarig rekonvalesens med hodepine, konsentrasjons­vansker og søvnplager. Rundt tre prosent av de smittede får permanente pareser, men mindre enn én prosent dør av sykdommen.

– Det er en alvorlig sykdom, men den er sjelden, og det er ingen grunn til at alle nå skal vaksinere seg. Anbefalingen fra Folkehelseinstituttet gjelder folk som er mye ute i skog og mark og som er særlig utsatt for flåttbitt, sier overlege Yngvar Tveten ved Sykehuset Telemark til Varden.

Han er en av Telemarks største eksperter på flåttsykdommer.

Tveten forteller at noen får mange flere flåttbitt enn andre, selv om de er like mye ute. Hvorfor flåtten liker noen mennesker bedre enn andre, vet han ikke.

– Sykdommen har vanligvis et mildere forløp hos små barn, derfor er det viktigst at voksne blir vaksinert, sier overlegen.

Ni smittet i Telemark

Alt i alt er det påvist ni tilfeller av sykdommen i Telemark siden den dukket opp her for første gang i 2007. Det er blitt rapportert om skogflåttencefalitt fra kommunene Porsgrunn, Skien og Siljan i Telemark.

LES OGSÅ: Sjekk hva Anders fant i suppa

Borreliose er en langt vanligere flåttbåren sykdom. Denne finnes det ingen vaksine mot, men den kan behandles med antibiotika hvis man blir smittet.

Dersom det oppstår en rød ring rundt flåttbittet tre til sju dager etter bittet, er det fare for borreliosesmitte. Da bør man oppsøke lege.
 

Artikkeltags