– Det finnes bare ett godkjent legemiddel mot flått som katten kan bruke. Flere midler er godkjent for hunder, men katten tåler dem ikke, forklarer veterinæren til Fredriksstad Blad.

Han snakker om ampuller med dråper som smøres på kjæledyrene.

– Hvordan kan det ha seg at hunde- og katteeiere forveksler preparatene?
– Det kan være at noen har fått et flåttmiddel utskrevet av veterinær til bruk for hund, og så tenker de at de like godt kan smøre katten med det.

Forvekslingen kan være livstruende for katten

– Opplever du dette ofte?
 – Ja, det skjer hvert eneste år. Forvekslingen kan være livstruende for katten.

LES OGSÅ: Syv katter funnet utsultet og innelåst etter en uke

Dødelige kramper

– Hva skjer ved forvekslingen?
– Katten blir dårlig, slapp og kaster opp. Kroppstemperaturen stiger og den får kramper. Dersom dette ikke blir behandlet, dør den av det.

Dersom dette ikke blir behandlet, dør katten av det

– Hvorfor det?
 – Hvis du sammenligner det med et epileptisk anfall, tåler dyret noen få minutter av disse krampene, men ikke tjue minutter.

VERDENS SØTESTE? Denne kattevideoen bør du se

Omfattende behandling

– Berges livet på katten hvis den kommer seg til veterinær?
– Ja, alle de tilfellene vi har hatt hos oss har gått bra, men behandlingen er arbeidsom. Katten må legges inn, den må vaskes og den må få krampebehandling og følges opp kontinuerlig. Det første døgnet er kritisk.

– Hva med halsbånd?
 – Metoden er like effektiv som dråper for hunder, men halsbånd egner seg jo ikke særlig bra for katter. Kjernen i flåttbehandling er dessuten at det brukes et legemiddel, og halsbånd til katter inneholder ikke godkjente legemidler.

LES OGSÅ: Kattunger ble satt ut for å dø

– Ligg unna dyrebutikker

– Det selges mye bra på dyrebutikker, men kjøp aldri flåttmidler i slike butikker, advarer veterinæren.

– Fordi?
– Dersom dyrebutikker selger legemidler er det ulovlig, slike midler skal selges fra apotek. Og er de ikke legemidler så virker de jo ikke, og da er det bortkastede penger.

Dette er Roar Haugen, daglig leder i Beaphar Norge AS i Tønsberg, helt uenig i. Firmaet er grossist for produkter i dyrebutikker og til veterinærer.

– Det han (veterinær Ole H. Johnsen) sier er riktig når det gjelder legemidler. men det finnes produkter som ikke er legemidler, men såkalte repellenter, som også fungerer. Disse er lov å selge fra dyrebutikker, sier Haugen.

– Hva med svenskehandel?, blir dyrlegen spurt.
– Hvis du handler på apotek er midlene mye av de samme både i Sverige og Norge, så det er helt trygt, sier veterinær Ole H. Johnsen.

Frontline

Veterinær Marjaana Muhrman ved Stenmalen dyreklinikk i Tønsberg anbefaler å bruke følgende flåttmiddel på katten.

– Jeg anbefaler å bruke Frontline-dråper som dryppes i nakkeskinnet på katten. Det får man hos dyrlege eller apotek. Bruker man flåttmiddel beregnet på hund på katt så kan det få alvorlige bivirkninger, sier hun til tb.no.