Her får Jon en opplevelse han sent vil glemme

Av
Artikkelen er over 6 år gammel

– Den lekte foran oss i 7–8 minutter.

DEL

– Spektakulært, morsomt, artig, gøy.

Slik gjengir Jon Kristensen fra Nøtterøy reaksjonene han har fått på videoen som du kan se i toppen av denne saken.

Mandag kveld filmet han nemlig et stort sjødyr, som lekte seg rundt seilbåten i Vrengen utenfor Tjøme og Nøtterøy. Forskningsleder Mette Mauritzen ved Havforskningsinstituttet i Bergen bekrefter at det er en delfin han har filmet.

– Jeg er ganske sikker på at det er en tumler, altså en type delfin. Det er samme type som Flipper, en art som ofte kommer og leker seg i baubølger og tiltrekkes av båter, forklarer hun.

– Dette var mer spektakulært

Kristensen var på seiltur med fire kamerater. Da de kom østfra inn i Vrengen mot Kjøpmannskjær på Nøtterøy, dukket den langsnutete delfinen opp.

– Den var 2–3 meter, i hvert fall 2. Den lekte foran oss og fulgte oss i 7–8 minutter fra cirka midten av Vrengen og nesten helt inn til Kjøpmannskjær, forteller Kristensen.

Han har kun sett delfiner én gang tidligere – i Mexicogolfen.

– Det var mer spektakulært å se det her i Norge, sier han.

LES OGSÅ: Kvitnos svømte under kajakken til Lisbeth (43)

– Ikke nise

Av og til forveksler folk synet av nise med delfin. I dette tilfellet er det derimot ingen tvil.

– Niser leker seg ikke. De hopper og spretter ikke på samme måte som delfiner. Nisene er mer beskjedne og har en rullende bevegelse i vannet slik at ryggen kommer til syne, opplyser Mauritzen.

Kjennetegnene ved delfinarten tumler er blant annet stor ryggfinne og at fargen er mørkest grå på ryggen og lysere mot buken.

Flere delfiner i Vestfold

Det er observert og filmet flere arter delfin i Tjøme-skjærgården den siste tiden.

Søstrene Ida og Hannah Sæther trodde nesten ikke sine egne øyne da delfinen hoppet opp i lufta ved siden av båten deres.

– Dette er nok helt sikkert en gulflankedelfin. Dette er en litt mer sørlig art enn tumleren, men kanskje en av de artene som kan bli mer vanlige her nå som det blir varmere i vannet, sier Mauritzen.

Gulflankedelfinen er kortsnutet, og har et typisk timeglassformet mønster på siden, der den ene halvdelen er gulbeige og den andre grå. Ifølge Wikipedia, kan den bli drøyt 2 meter lang og veier om lag 80 kilo.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken