OSLO: – Vi opplever at EØS-avtalen uthuler demokratiet vårt med alle sine nye regler og direktiver. Norge godtar stadig nye regler. Siden avtalen ble innført har vi passert 10.000 regler og direktiver. Vi vil jobbe for å komme oss ut av avtalen, slik at vi kan bli en selvstendig nasjon med egne handelsavtaler, sier den nybakte lederen i et intervju med NTB.

Kleveland vil, i tråd med organisasjonens vedtak, jobbe for å få til en folkeavstemning om EØS-avtalen.

– Da må vi bygge kunnskap og få folk til å bli opptatt av denne saken, sier hun.

– Er det ikke naivt å tro at Norge kan stå utenfor også EØS-avtalen?

– Nei, slett ikke. EU har stadig handelsavtaler med land utenfor EU og EØS. Det vil vi også få til. Vi er en interessant handelspartner, selv om vi er et lite land har vi et interessant marked, sier Kleveland.

Bredde og diskusjon

I den kommende kampen mot EØS understreker Kleveland at hun er veldig opptatt av å ha god bredde i organisasjonen.– Vi ønsker også å ha plass til EØS-tilhengere. Det skjerper debatten og gir bredde i laget.

Kleveland mener at nordmenns likegyldighet knyttet til EU er en hovedfiende.

– 20 år etter at folket sa nei til norsk medlemskap for andre gang, er vår hovedfiende likegyldigheten. Selv om vi på 20-årsdagen kan vise til meningsmålinger med 74 prosent flertall mot EU, tror mange at kampen er over.

– Jeg vil sørge for at engasjementet mot EU holdes varmt, og vil reise land og strand rundt for å opprettholde gløden for vår selvstendighet, sier den nyvalgte lederen.

Solidaritet

Hun avviser at det er usolidarisk av Norge å stå utenfor EU.

– Nei til EU er en sterkt solidarisk organisasjon med stor vekt på internasjonal solidaritet. Vi er europeere og verdensborgere uten å være medlem av EU, understreker Kleveland.

Nei til EU er en grasrotbevegelse med rundt 27 000 medlemmer og 19 fylkeslag, ifølge organisasjonens egen informasjon. (©NTB)