Gå til sidens hovedinnhold

Langemyhr frifunnet for bedrageri

Artikkelen er over 9 år gammel

TØNSBERG/OSLO: Byggmester Harald Langemyhr er frifunnet for bedrageri og de fleste andre punktene han var tiltalt for.

– Jeg er glad for dommen, men ikke overrasket, var alt Langemyhr ville si til de oppmøtte pressefolkene i tingretten.

Harald Langemyhr, hans firma og en ansatt var tiltalt for å ha bedratt Oslo kommunes eiendomsselskap Omsorgsbygg Oslo KF for 12,5 millioner kroner. Tiltalen omfattet også forsøk på bedrageri på ytterligere 4 millioner kroner og brudd på arbeidsmiljøloven.

Byggmesterens forsvarer Ellen Holager Andenæs ser på dommen som en fullstendig frifinnelse, og var svært kritisk mot påtalemyndigheten etter den knusende dommen.

LES HELE DOMMEN HER.

– Var forhåndsdømt

– Jeg har opplevd flere ganger i økonomisaker at man ikke har den objektive vurderingen hos påtalemyndigheten som man burde ha. Man må faktisk til domstolen med en langvarig, kostbar sak, før man får en skikkelig vurdering. Det synes jeg er beklagelig.

– Hva synes du om medienes opptreden i saken?

– Harald Langemyhr har hengt til tørk i årevis. Han har vært forhåndsdømt til de grader av mange medier. Jeg må si det er på sin plass at han nå får et like stort oppslag for frifinnelsen.

Dømt på noen punkter

I Oslo tingrett i dag ble han dømt for brudd på arbeidsmiljøloven knyttet til innkvartering av ansatte i boligcontainere på Økern sykehjem. I tillegg straffes han for feil regnskapsføring i forbindelse med en varmepumpe som ble gitt som gave til en ansatt.

Også advokat Bjørn Stordrange har fungert som Langemyhrs forsvarer i saken.

– Vi har alltid ment at denne uenigheten med Oslo kommune burde vært gjort opp gjennom forhandlinger, og slett ikke gjennom noen straffesak, sa han etter dommen.

– Har dere vurdert å kreve erstatning?

– Det skal vi vurdere nå. Vi har ikke solgt skinnet før bjørnen er skutt, sier Stordrange.

Aksepterer dommen

Dommen mot Harald Langemyhr personlig ble domsutsettelse, som er den mildeste formen for reaksjon retten kan gi.

Langemyhr sier han aksepterer dommen.

Den polske ansatte som var tiltalt i saken er frifunnet på alle punkter. Retten mener saken burde vært avgjort ved et forelegg.

Firmaet Byggmester Harald Langemyhr AS får en bot på 50.000 kroner, på grunn av boforholdene ved Økern sykehjem, og inndragning av 50.000 kroner.

Saksomkostninger idømmes ikke.

– Høyt timetall ikke bevis

Retten mener det ikke er funnet bevis for bedrageri i forbindelse med betongarbeider på Økern sykehjem og Sinsen barnehage.

– Et høyt timetall er i seg selv ikke noe bevis for bedrageri. Dette er greit forklart av tiltalte, og timene er godkjent av byggeledelsen, sa dommeren.

Retten mener også at det ikke er bevist bedrageri i forbindelse med overtidsfakturering og fakturaer sendt for «formannstimer».

Irrasjonell drift

Det er kommet anklager om at polske arbeidere ble busset mellom de to byggeplassene Økern sykehjem og Sinsen barnehage, for å være til stede da byggeledelsen skulle telle antall ansatte. I retten han noen polske arbeidere støttet anklagen, mens andre har avvist at det foregikk noen slik bussing. Retten mener det ikke er ført bevis for bussingen.

I forbindelse med takarbeidene ved byggeplassene, og arbeid med mur og puss, konkluderer retten med at det ikke er ført bevis for bedrageri.

– Det er riktig nok et høyt timetall, men dette kan skyldes andre forhold, som irrasjonell drift, sier retten.

Straffes for boforhold

Retten sier det ikke er umulig at noen ansatte i firmaet har jobbet for mange timer i forhold til Arbeidsmiljøloven, men at det ikke er ført bevis for at firmaet har opptrådt forsettlig eller uaktsomt i forbindelse med dette, og frifinner Langemyhr for dette punktet.

Retten mener imidlertid at det har bodd for mange arbeidere, flere enn to, i noen av boligcontainerne på byggeplassene. Retten mener Langemyhr må straffes for dette. Det samme gjelder selskapet Byggmester Harald Langemyhr AS.

Retten vil også straffe Langemyhr for feil regnskapsføring i forbindelse med kjøp av en varmepumpe som ble gitt til en av de ansatte, uten at dette ble riktig regnskapsført.

Det er omtrent fire år siden Arbeidstilsynet avdekket kritikkverdige forhold i det Tønsberg-baserte firmaet, og senere ble også mistankene om bedrageri kjent.

28. november i fjor la aktor i saken ned påstand om fire års fengsel for Langemyhr. Politiadvokat Frank Grimstad Jensen ba også om at en polsk mann som var tiltalt i samme sak, må dømmes til ett års fengsel.

16,5 millioner

At byggmester Harald Langemyhr utførte mer arbeid enn Oslo kommune hadde bestilt, er kontraktsbrudd – ikke bedrageri, hevdet forsvarerne.

Harald Langemyhr, hans firma og en ansatt er tiltalt for å ha bedratt Oslo kommunes eiendomsselskap Omsorgsbygg Oslo KF for 12,5 millioner kroner. Tiltalen omfattet også forsøk på bedrageri på ytterligere 4 millioner kroner og brudd på arbeidsmiljøloven.

Da rettssaken startet i begynnelsen av september i fjor, nektet Langemyhr straffskyld for både bedrageri og sosial dumping.

– Maktmisbruk

Advokat Bjørn Stordrange, som forsvarer bedrageritiltalte Harald Langemyhr, mener byggmesteren er offer for maktmisbruk av Oslo kommune, som gikk til politiet og anmeldte ham for bedrageri fremfor å løse konflikten gjennom forhandlinger.

– Oslo kommune har satt makt fremfor rett, sa Stordrange i Oslo tingrett.

Oslo kommune anmeldte byggmesteren for svindel i forbindelse med rehabilitering av en barnehage og et sykehjem. Kommunen mener Langemyhr har fakturert altfor mange timer.

– Feil i rapporten

Langemyhr mener skadeomfanget på byggene han rehabiliterte var langt større enn det som ble lagt til grunn i rapporten utarbeidet av sakkyndige byggeksperter fra Sintef.

Rapporten er utgangspunktet for politiets påstand om bedrageri.

– Han mener rapporten bygger på feil forutsetninger, sa advokat Ellen Holager Andenæs, som forsvarer Langemyhr sammen med Stordrange.

Også en politiadvokat i Oslo, som overtok ansvaret for saken en kort periode tidligere i fjor, sådde tvil om rapporten og anbefalte at bedragerisaken ble henlagt. Anbefalingen er et sentralt bevis for Langemyhrs forsvarere.

Kommentarer til denne saken