Øyelege granskes – 19 av 21 pasienter kan være feilbehandlet

En øyelege granskes etter anklager om feilbehandling av en rekke pasienter.

En øyelege granskes etter anklager om feilbehandling av en rekke pasienter. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Helsetilsynet ­gransker en øyelege i Vestfold, etter flere pasientklager og bekymringsmeldinger fra en annen ­øye­lege.

DEL

TØNSBERG: Granskningen har pågått i over ett år og startet på bakgrunn av fire klager fra pasienter og flere bekymringsmeldinger fra en annen øyelege.

«Har handlet i strid med god praksis»

Fylkeslegen i Vestfold opprettet en tilsynssak mot øyelegen 29. mai i fjor.

Øyelege og spesialist i øyesykdommer Frode Halvorsen på Sørlandet sykehus er hentet inn som sakkyndig i saken. Han har vurdert diagnose, behandling og oppfølging av 21 av øyelegens pasienter.

I et brev fra Helsetilsynet kommer det fram at Halvorsen mener Vestfold-legen «har handlet i strid med god praksis i forbindelse med helsehjelp til 19 av de 21 pasientene.»

Flere av disse pasientene er barn.

– Alvorlig sak

Statens helsetilsyn fikk saken fra Fylkesmannen i Vestfold 31. januar i år for å vurdere en reaksjon.

Det sentrale temaet som nå vurderes er om legen på bakgrunn av uforsvarlig virksomhet og grov mangel på faglig innsikt kan være uegnet til å utøve sitt yrke som lege og spesialist i øyesykdommer.

– Det er en alvorlig sak når vi sender den til Statens helsetilsyn, sier fylkeslege Freddy Normann Dahl i Vestfold.

Øyelegen det gjelder er informert om at Statens helsetilsyn nå vurderer å tilbakekalle eller begrense hans autorisasjon.

I det samme brevet har han også fått sakkyndig Frode Halvorsens vurderinger av de ulike pasientene.

Her står det beskrevet feil og mangler legen skal ha gjort.

Risikerte tap av synet

■ I et tilfelle risikerte en kvinne tap av synet da hun ble bedt om å komme til kontroll først etter to måneder. Kontrollen skulle vært etter noen dager, ifølge sakkyndige.

■ En kvinnelig pasient som kunne utvikle grønn stær, hadde merket over to til tre måneder svakere syn på venstre øye med flimring for øyet og ønsket å komme til kontrollen tidligere. Men hun fikk ikke fremskyndet timen da hun ringte øyelegekontoret. Ved neste kontroll ble det konstatert en langtkommen grønn stær.

■ En jente hadde medfødt grå stær i høyre linse og fikk behandling med lapp. Ifølge sakkyndig er en moderne behandling i dette tilfelle operativ fjerning av grå stær og innsetting av en kunstig linse.

■ En annen gutt fikk beskjed om å bruke brille på skolen grunn av langsynthet. Det viste seg at gutten skulle ha mye sterkere briller og bruke dem hele dagen samt bruke lapp seks timer om dagen på venstre øye.

Det er beskrevet flere tilfeller av barn som ikke har fått riktig brillestyrke og lappebehandling.

Sakkyndig mener pasientene ikke ble tilstrekkelig undersøkt og riktig diagnostisert.

Innrømmer feil

Legen innrømmer at han har gjort noen feil. Til Helsetilsynet sier han om et av tilfellene at «dette var en uheldig sak jeg beklager og har tatt lærdom av».

Han forteller at han har fått mye kritikk for å være for sen, men at han ikke ante at det skulle få så store konsekvenser. Til Tønsbergs Blad sier øyelegen følgende:

– Jeg beklager de feilene jeg har gjort. Det er mange fallgruver i øyefaget. Alle leger gjør en feil noen ganger, det er menneskelig.

Han synes omfanget av saken er urimelig.

– Jeg blir beskyldt at jeg har drevet feil praksis og at jeg har skadet pasienter. Det kan jeg ikke skjønne at jeg har gjort. Dette er usaklig. Ingen har mistet synet eller blitt blinde, sier legen.

– Ikke gjort noe galt

Sammen med sin advokaten har han bedt en annen sakkyndig om en vurdering av de aktuelle pasientene.

– Hans vurdering er at jeg ikke har gjort noe galt, sier legen. Rapporten fra denne sakkyndige er sendt til Statens helsetilsyn som har ennå ikke konkludert i saken.

– Saken er fortsatt under behandling. Øyelegen har fått tilbud om et møte med oss, sier Ole Kristian Furulund, seniorrådgiver ved Statens helsetilsyn.

Han bekrefter at helsetilsynet har mottatt rapporten fra den andre sakkyndige, men ut over det vil han ikke kommentere saken så lenge den er under behandling.

LES OGSÅ: Erstatning til 17 kreftpasienter fra Vestfold

LES OGSÅ: Flere feilbehandlinger enn noen gang (TB+)

Artikkeltags