– Savnet har vært nesten irriterende lite

– Savnet etter røyken har vært nesten irriterende lite. Nå skjønner jeg jo ikke hvorfor jeg røyket, sier Hanne Bugge (49), som sluttet etter et kurs i regi av Frisklivssenteret på Nøtterøy.

– Savnet etter røyken har vært nesten irriterende lite. Nå skjønner jeg jo ikke hvorfor jeg røyket, sier Hanne Bugge (49), som sluttet etter et kurs i regi av Frisklivssenteret på Nøtterøy. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel

I dag er den store sluttedagen for røykere. Hanne Bugge sjokksluttet (49) da hun hørte lyden av en kolspasient.

DEL

NØTTERØY: – Det surklet helt forferdelig. Vedkommende slet virkelig med å puste. Uff, det var virkelig fælt, forteller Hanne Bugge til Tønsbergs Blad.

I fjor gikk hun på røykesluttkurs i regi av Frisklivssentralen på Nøtterøy, men det var møtet med kolspasienten som virkelig satte fart i hennes lenge etterlengtede røykekutt.

LES OGSÅ: Røyking fortsatt på vei nedover, snusbruk øker

Røykfri i et år

10. november har hun vært røykfri i ett år.

– Den datoen kommer jeg til å huske så lenge jeg lever. Da hadde jeg røyket siden jeg var 15, bare med et opphold på tre år. Jeg begynte igjen i det små, en røyk her og en der.

– Etter at jeg sluttet, har jeg savnet røyken nesten irriterende lite, sier Hanne Bugge.

Selv om hun nesten ble skremt til å slutte, er Bang sjeleglad for at hun gikk på kurset.

– Jeg ønsket jo egentlig å slutte. Mannen min ønsket det, ungene våre tryglet meg om det. Og så ble det bare flauere og flauere å stå der ute, med røyken i hånda. Men det var så vanskelig å kutte, uten at jeg helt skjønner hvorfor.

LES OGSÅ: Her har politikerne smugrøyket i årevis – nå er det stopp

Sparer mye

– På sluttekurset og etterpå har jeg fulgt opplegget slavisk. Det har hjulpet godt. For meg var det avgjørende å ha dette opplegget vi fikk på kurset. Jeg fikk hjelp til å endre mønstrene, vanene, som lå der i bevisstheten og styrte meg til å ta en røyk. Særlig den på terrassen om sommeren, til kaffen og mens jeg leste en god bok.

Snart et år etter røykekutten kan Hanne Bugge telle opp hvor mange penger hun har spart på ikke å kjøpe sigaretter som koster fem kroner stykket.

– Nesten 30.000 kroner, forteller hun.

– Man skal jobbe mange timer for å få utbetalt en slik nettosum.

Slutteveileder Gro Thorbjørnsen forteller at det pleier å være seks til ti deltakere på kursene ved Frisklivssentralen.

– Vi begynte med kursene i fjor vår, og har ett i halvåret, forteller Thorbjørnsen.

– Og hvor mange har faktisk sluttet å røyke?

– Vi pleier å regne med at to av ti deltakere ikke greier det, altså at åtte av dem slutter. Og fire av dem igjen forblir røykfrie etter to år.

LES OGSÅ: Slik ligger griseriet i et år

Triggere

– På kurset jobber vi mye med å identifisere hvilke «triggere» som utløser røykesug, og hvordan man skal møte situasjonene uten å tenne en røyk, sier Thorbjørnsen, som inviterer til nytt kurs onsdag denne uken.

Helsedirektoratet tilbyr døgnåpen støtte på telefon til dem som vil gjøre et forsøk på den store sluttedagen. Som er i dag.

Artikkeltags