Svineinfluensa konstatert i Vestfold-barnehage

– Antibac'en er flittig i bruk rundt i avdelingene, og barna synes det er moro å vaske hendene, sier daglig leder Monica Johnsen i Bisjord FUS barnehage.

– Antibac'en er flittig i bruk rundt i avdelingene, og barna synes det er moro å vaske hendene, sier daglig leder Monica Johnsen i Bisjord FUS barnehage. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel

LARVIK: I helgen fikk et av barna i Bisjord barnehage i Larvik konstatert viruset H1N1, populært kalt svineinfluensa.

DEL

Lokale nyheter – 5 kr for 5 uker

Daglig leder i barnehagen, Monica Johnsen har satt i gang tiltak, og tar forholdsregler for å forhindre ytterligere smitte.

– Det er eksakt et år siden vi sist hadde et utbrudd av svineinfluensa her, og nå vi har satt i gang beredskapsplanen vår, sier daglig leder i Bisjord FUS barnehage, Monica Johnsen, til ØP Nett. Ellers tar de ansatte i barnehagen nyheten med knusende ro.

Legevakta konstaterte

I slutten av forrige uke ble et av barna i barnehagen syk, og etter legevaktbesøk i helgen ble det konstatert svineinfluensa.

– Barna får ikke lenger lov å smøre sin egen mat. 14 dager framover vil de voksne håndtere all mat. Vi er ekstra påpasselige med hygienen ved stell og bleieskift. Alle foreldre er informert om situasjonen, og om rutinene vi innfører.

H1N1 smitter via dråper. Og i en barnehage er nærkontakt uunngåelig. Det betyr at smitten raskt kan spre seg.

– Antibac'en er ekstra flittig i bruk nå. Barna er flittige til å vaske hendene i såpevann.

LES OGSÅ: Frykter reve-parasitten kommer

Får ikke levere og hente

Foreldre som er påvist smitte, eller som har influensasymptomer får ikke levere og hente barn i barnehagen.

– Vi ønsker ikke en pandemi. Men vi må ikke være helt rigide heller. Foreløpig er det kun ett barn som har fått påvist smitte. Passerer vi fem syke, må vi sette i gang beredskapsplan B.

Det betyr enda strengere hygiene.

– Da må vi kanskje stenge av en avdeling. Leker må vaskes og desinfiseres, og vi må bli enda nøyere med hygienen.

LES OGSÅ: 15 nordmenn smittet av sjelden salmonellatype

Har kontaktet lege

– Vi har vært i kontakt med smittevernlege, Lars Krogh, i Larvik kommune. Han har beroliget oss. Vi ville høre hvordan vi skal forholde oss til et enkelttilfelle. Men vi har fått beskjed om at vi ikke behøver å sende hjem barn selv om de får litt feber. Vi har også felles retningslinjer i FUS barnehagene for hva som skal gjøres ved et influensautbrudd. Så vi føler oss trygge, avslutter Johnsen.

Symptomer på svineinfluensa begynner ofte plutselig. Man får feber, hodepine og vondt i muskler og ledd. Tett nese, sår hals, hoste og sviende ubehag i brystkassa bak brystbeinet er også vanlig. Matlysten forsvinner, og noen får magesmerter og oppkast, særlig barn.

Bisjord FUS barnehage har 84 barn i alderen fra et til seks år, fordelt på to avdelinger. Barnehagen har holdt til i eksisterende lokaler siden 2009, og er en av de minste privatdrevne barnehagene i kommunen.

Eneste tilfellet i Vestfold

Fylkeslege Svein Lie er ikke informert om at det er påvist svineinfluensa i Larvik – eller Vestfold.

– Jeg har vært i kontakt med flere leger i Vestfold og Folkehelseinstituttet, men ingen har registrert tilfeller av H1N1 viruset. Faktisk har jeg ikke fått melding om tilfellet ved Bisjord FUS barnehage heller, sier fylkeslege Svein Lie.

Ved pandemier er det Folkehelseinstituttet som sitter med oversikten.

– Barn som går i barnehage er mer utsatt for infeksjoner enn andre barn. Vanligvis avgjør barnets allmenntilstand om det bør være hjemme fra barnehagen i en periode, men for enkelte sykdommer kan det være nødvendig å bli hjemme utover dette for å hindre spredning av smitte til andre, sier fylkeslege Svein Lie.

Artikkeltags