– Tusenvis uten riktig diagnose

Mange blir syke etter flåttbitt.

Mange blir syke etter flåttbitt. Foto:

Av
Artikkelen er over 7 år gammel

OSLO: Norsk Borreliose Senter i Oslo har folk fra hele landet og halve Sør-Sverige på venteliste.

DEL

– Det er tragisk at det offentlige helsevesenet ikke ser disse pasientene, sier en av de to legene ved klinikken, Rolf Luneng, til Tønsbergs Blad.


Ventelistene ved det private senteret er på to måneder, og de ansatte kommer ikke à jour. Han bekrefter at Kristian Skjøtt fra Re er pasient, og at han har fått diagnosen borreliose.

Luneng synes det er skremmende at svært mange som er blitt alvorlig syke av flåttbitt, befinner seg i systemet med andre diagnoser, som for eksempel ME og MS.

LES OGSÅ: Henvist til psykiatrien etter flåttbitt

Liten grad anerkjent

Han forteller at klinikken har til behandling helsepersonell fra det offentlige systemet, som har slitt med alvorlige symptomer i årevis uten diagnose.

– Hvorfor er det så vanskelig å få stilt en borreliadiagnose?

– Diagnosen kronisk borreliose er i liten grad anerkjent i det offentlige helsevesenet. Bare pasienter som tester positivt, det vil si at de har antistoffer i blodet eller i spinalvæsken, får behandling. De settes på antibiotika, og regnes som ferdigbehandlet på to-tre uker. Hvis pasienten ikke responderer på kuren, kommer beskjeden om at da kunne det ikke være borreliose allikevel.

– Det spesielle ved borreliainfeksjon, er at bakteriene forlater blodet fort, og går inn i cellen. Det betyr at etter en stund – ett, to eller fem år – vil antistoffene som ble dannet, vaskes ut av tid, forklarer Luneng.

Lever inni organene

– Borreliabakteriene lever nemlig inni cellene i kroppens organer, vev, og sentralnervesystem, og da reagerer ikke blodimmunforsvaret lenger på bakterie.

– Kristian Skjøtt forteller at det ikke ble påvist antistoffer i blodet hans. Derfor ble han henvist videre til psykiatrien på grunn av endret atferd. Hva er din kommentar til det?

– Det overrasker meg ikke. Mange har nok lignende erfaring. Symptomene på borreliose kan blant annet være forvirring og uklarhet, samt nedsatt kognitive funksjoner hos mange.

Rolf Luneng håper og tror at det snart kommer en diskusjon rundt dette med antistoffer i blodet, og hvilke blodprøver man kan stole på, slik at flere kan få en raskere borreliadiagnose i det offentlige.

Artikkeltags