TØNSBERG: Det sier Torbjørn Høier (47) fra Tjøme.

Han er rusmisbruker. Det har han vært siden han var tenåring. Han har levd en liv på skyggesiden. Bortsett fra nærmeste familie, er det ikke mange som har støttet ham og kommet med oppmuntringer. Derfor føles det ekstra godt for Torbjørn når folk engasjerer seg på Facebook til fordel for ham, og kommer med positive og støttende nettkommentarer etter at han ble nektet ambulanse en mørk høstkveld på Tjøme.

Reddet livet hans

Tønsbergs Blad møter Torbjørn Høier på kafeen til Kirkens Bymisjon i Tønsberg. Her er han ofte innom for å få en kopp kaffe eller en matbit. Og for å få en prat med blant andre de som jobber her.

Denne dagen er han sammen med Sunniva Modal. Det var hun som fant Torbjørn bevisstløst og i ellers svært dårlig forfatning midt i veien på Tjøme. Det var hun som ringte AMK for å få ambulanse til å hente ham. Med det nektet AMK. Noe de senere har beklaget på det sterkeste.

Sunniva ble hos Torbjørn inntil han ble tatt hånd om politiet og brakt til Sykehuset i Vestfold. Det reddet livet hans. Synniva Modal får honnør for sin innsats av blant annet klinikkoverlege Jon Erik Steen-Hansen ved AMK.

– Hun er et fantastisk menneske, smiler Torbjørn og gir Sunniva en god klem.

– Hun fortjener all den skyt hun kan få. Hun har også fulgt meg opp etter det som skjedde på Tjøme. Det er jeg svært takknemlig for, sier Torbjørn.

Et verdig liv

Tønsbergs Blad har gjennom flere reportasjer skrevet om Torbjørn Høier og blant annet hans kamp for er verdig liv. Et verdig sted å bo. Vi ble med han til boligene for rusmisbrukerne på Tjøme. De ligger i Lindholmveien. Utenfor ser det, mildest talt, ut som en svinesti. Innenfor skal det ikke være noe bedre. Det ønsket ikke Torbjørn å vise oss.

– Nå håper jeg de ansvarlige på Tjøme snart kan sørge for at vi får et skikkelig sted å bo. Drømmen er å få et ordentlig hjem som vanlige folk, sier Torbjørn Høier. Han presiserer at han ikke bare snakker for seg selv.

– Jeg tenker også på de andre beboerne her når jeg ber om å bli behandlet med respekt og få et verdig sted å bo, sier han.

Torbjørn Høier vil gjerne bidra med råd og hjelp overfor blant annet Nav.

– Jeg vet hvilke behov rusmisbrukere har i hverdagen. Blant når det gjelder et sted å bo. Jeg stiller gjerne opp med min ... kall det gjerne fagkunnskap, sier han.

Rusmisbrukerne på Tjøme har ventet lenge på at det skal bygges boliger for dem. Så langt tilbake som i 2010 ble et vedtatt prosjekt om å bygge boliger i Feirskauen stanset. Siden er det ikke skjedd stort. Det er i hvert fall ikke bygd boliger.

I kommunestyrtes møte i desember kan det bli vedtatt nye planer for boliger for rusmisbrukere og andre vanskeligstilte på Tjøme. Det er satt av 18 millioner kroner til dette i kommunens økonomiplan. Flere politikere, blant annet Høyres Gunstein Sundene, har lovet å komme med en løsning på møtet i desember.