TJØME: Sander (ca. 5 måneder) spretter rundt på, under og rundt undersøkelsesbordet foran veterinær Ingeling Bull Nesheim. Han er én av kattene som kom til klinikken i løpet av sommeren og som ville fått sin sjebne forseglet av en avlivingssprøyte, hadde det ikke vært for veterinærene på Tjøme dyreklinikk og deres nulltoleranse for avliving av friske katter.

Denne uken kom det også inn en svart, voksen hannkatt til klinikken. Denne var blitt sett streifende rundt i et leilighetskompleks. Etter behandling av noen tannproblemer, kommer han til å være frisk og fin igjen. Lille Sander har fått et nytt hjem hos veterinær Nesheim, men den svarte herremannen trenger fortsatt et nytt hjem.

For det er ikke snakk om at han skal dø.

LES OGSÅ: – Kastrer katten din!

(Se video av den svarte katten og hør Nesheim fortelle i videoen i toppen av saken!)

– Vi nekter å avlive katter med mindre det foreligger medisinske grunner til det, forteller Nesheim.

Blir «allergiske»

Likevel mangler det ikke på henvendelser fra katteeiere som ønsker avliving. Hver uke ringer de. Mange av dem har «plutselig blitt allergiske».

– Det er fristende å spørre dem når de kommer tilbake fra ferieturen sin, sier veterinæren.

Ifølge henne blir forholdene for norske katter bare verre og verre. Folks dårlige holdninger overfor et katteliv kommer for dagen på ulike måter.

– Vi har hatt hundeeiere som plutselig vil ha markkur til katt fordi de mistenker innvollsorm, og da viser det seg at de har hatt katt i mange år, mens bare hunden har fått komme regelmessig til dyrlegen, forteller Nesheim oppgitt.

Av den grunn krever klinikken nå å få undersøke kattene før de skriver ut resept på markkur. Slik har de oppdaget flere alvorlige sykdomstilfeller hos katter som eieren kun har oppfattet som «litt pjusk».

LES OGSÅ: Flåttmiddel dreper katten din

Akutt leversvikt

– En katteeier ringte oss og ville ha resept på markkur fordi katten «ikke var i form», men vi krevde å få undersøke dyret først. Da katten kom inn hadde den full leversvikt og ville ha dødd av seg selv i løpet av et døgn. Vi måtte avlive katten fordi eier ikke var interessert i å bruke en krone på å redde den.

Nesheim kan ikke begripe hvordan dyreeiere kan ta så lett på å avlive kattene sine.

– Du kan ikke bare bestemme at nå skal ikke den katten leve mer. Tar man på seg ansvaret for en katt, må man regne med å ta vare på den i 15-20 år.

Veterinæren mener det er mange feil med folks forhold til katteliv:

– Du får kattunger gratis, så de er enkle å skaffe seg. I tillegg er det mange som ikke kastrerer, og hunnkattene deres får flere kull hvert år. I tillegg er det mange som tror at alle katter må ha hatt ett kull før de kan steriliseres. Det er helt feil. Mange kattunger gis også bort for altfor tidlig. Mange skaffer også kattunger til barna sine i for eksempel sommerferien, også forlater de dem på høsten.

LES OGSÅ: Kattepest oppdaget i Vestfold

– Mater du den, eier du den

Selv om det er godt ment, er det heller ikke noen god idé å gi ukjente katter i nabolaget mat.

– Katter er veldig flinke til å se ut som de aldri har fått mat før, og det er lett å tro at en katt som spiser er halvdød av sult. Men den kan like gjerne komme rett fra matfatet hjemme.

I tillegg er det viktig å vite konsekvensene av å gi en fremmed katt oppmerksomhet:

– Etter loven er du per definisjon eier av katten og ansvarlig for den hvis du gir den mat og begynner å ta vare på den. Det er det nok ikke mange som vet, sier Nesheim.

Hun forteller at det ikke finnes villkatter i Norge, kun omstreifende katter, og at alle disse har eiere, ett eller annet sted.

LES OGSÅ: Hunder og katter kan dø av influensa

Veterinæren understreker at klinikken også møter mange kjempegode dyre- og katteeiere.

– Men det er disse andre som ødelegger arbeidshverdagen vår.

– Hvordan skal man forbedre holdningene hos katteeiere?

– Det må bare gjentas igjen og igjen, og forhåpentligvis vil folk lære etter hvert. Jeg synes det er helt forkastelig å skulle avlive en frisk katt. Vi skal kunne leve med dette yrket og sove om natta også.

Kunne du tenke deg å gi den sorte pusen i videoen et nytt hjem? Ta kontakt med Tjøme Dyreklinikk på 33 39 28 60 fra mandag, eller send en e-post til post@tjomedyreklinikk.no

LES OGSÅ: Fikk inn 31 katter på én uke

– Som familiemedlemmer

Per Hotvedt Nielsen er én av dem som setter kattene sine svært høyt.

Eks-ordføreren driver katteoppdrett sammen med kona på Tjøme, og har hele ni katter av typen britisk korthår. De er alle innom dyrlegen regelmessig for vaksiner, sjekk og oppfølging.

– Å ta vare på dem er det viktigste som finnes, de er jo familiemedlemmer!

Denne gangen har han med seg avlskatten Pokerface (6), som skal på en liten sjekk på grunn av noen problemer med øynene.
Når Nielsen selger kattunger, stiller han strenge krav til de nye eierne.

– De må signere en avtale om at de skal behandles skikkelig. Vi følger også opp de nye eierne og kontakter dem i den grad vi kan, sier han.