Linda Lie har valgt å male sitt nybygde hus i en variasjon av det hun selv karakteriserer som sjøgrønne farger. I nabolaget er det delte meninger om fargene som er brukt.

– Heslig, skriver nabo Tove Charlsen Pande og Eivind Pande. De har bedt Tjøme kommune om å gripe inn. De mener hovedutvalget for plan og miljø bør sette foten ned og forlange at huset males om.

Det er ikke leder for byggesaksavdelingen i Tjøme kommune, Harald Svendsen, enig i. Han mener at fargebruken er innenfor akseptable rammer. Han ser ingen grunn til å gripe inn overfor Linda Lie.

I sin innstilling overfor hovedutvalget skriver Svendsen at de valgte farger er i tråd med bestemmelsene i plan- og bygningsloven samt retningslinjene for byggeskikk i Tjøme kommune. Bygningssjefen anbefaler at det foretas befaring før hovedutvalget behandler saken førstkommende tirsdag.

Glad for støtte

Linda Lie synes det er synd at enkelte i nabolaget er så sinte.

– Men de som protesterer er heldigvis i mindretall. De fleste støtter meg. De mener at jeg selv må få bestemme hvilke farger jeg skal bruke. Det har de skrevet under på, sier Linda Lie.

Hun har bodd i Dalsveien i nærmere 20 år. Her har hun blant annet drevet Trommereisen Cafegalleri. Det var malt i sjokkrosa, grønt, lilla og gammelrosa.

– Også den gang fikk jeg sinte reaksjoner fra naboer på grunn av fargene, sier hun.

Dramatisk brann

For to år siden brant livsverket hennes ned. Det var en dramatisk brann, som har kostet mye. Ikke minst på det menneskelige plan.

LES OGSÅ: – Jeg slepte guttungen ut 

– Nå har jeg fått summet meg. Noe av livsgnisten er tilbake, sier hun.

Hun har seks barn. Tre av dem er fortsatt mindreårige og bor hjemme. Og hun har syv, snart åtte, barnebarn.

– Det har vært en vanskelig tid også for dem etter brannen. De fine fargene har jeg dedikert til alle barna. Det er nettopp barna jeg er opptatt av. Ikke de voksne og hva de mener. Farger stimulerer barna og gjør dem mer harmoniske. Det er mange barn som går forbi huset vårt på vei til og fra bussen. Hver dag får de en fin opplevelse når de ser de vakre fargene jeg har malt huset i. Jeg er kunstner og uttrykksterapeut. Dette huset er min nyeste installasjon som vitner om håp, fred og kjærlighet, sier Linda Lie.

LES MER: Brann-offer familien har fått nytt hjem

– Bruker gamle Tjøme-farger

– Den turkise fargen på huset på Hulebak er en farge jeg kjenner igjen fra gamle Tjøme-hus.

Det sier arkitekt Rune Breili på Tjøme til Tønsbergs Blad.

– Denne fargen var vanlig å bruke som interiørfarge i gamle hus. Det kan man blant annet se hvis man leser boka «Gamle Trehus», som er utgitt på Universitetsforlaget, sier Breili og viser fram flere bilder i boka for å illustrere hva han mener.

– Jeg har vært inne i mange gamle hus her på Tjøme der denne fargen er blitt brukt på husenes innervegger. Blant annet i huset jeg selv bor i på Hvasser. Det er fra 1800-tallet. Da var dette en vanlig interiørfarge, sier Breili.

Han understreker at han selv ikke ville valgt fargen som Linda Lie har valgt for sitt hus i Hulebakveien.

– Men det er mer på grunn av personlig smak. Dette er ikke min palett, for å si det på fagspråket. Men jeg må si at fargene som brukes er svært godt samstemt. Dette bærer preg av å være gjort med en kunstnerisk nerve. Det har jeg stor sans for. Og jeg er tilhenger av at hun selv må få bestemme. Jeg ser ingen grunn til å nekte Linda Lie å bruke disse fargene, sier Rune Breili. 

Flere saker på tb.no:

Mann (60) tatt med 740 dametruser 

– Her tør ikke jeg å parkere