Gå til sidens hovedinnhold

Tøffe psykiske påkjenninger

Artikkelen er over 8 år gammel

TØNSBERG: De opplever mange ganger døden på nært hold. Derfor er det viktig at brannmenn snakker ut om de tøffe hendelsene de opplever, opplyser Einar Flogeland i Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB).

– Dette er noe vi jobber kontinuerlig med. For 20–30 år siden skulle brannmenn liksom være harde og tøffe. Man skulle ikke vise at man slet psykisk etter en hendelse. Slik er det heldigvis ikke lenger. I dag snakker vi mye om det vi opplever på jobb, sier beredskapsleder Einar Flogeland i VIB til tb.no.

Klarer ikke alltid å redde liv

To personer døde tirsdag. En 17 år gammel gutt druknet i Trollsvann i Andebu. Og en annen omkom i en dramatisk brann på Solvang i Tønsberg.

hjemmesiden til VIB skriver brannsjef Per Olav Pettersen følgende:

«Det er dypt tragisk når noen omkommer, og våre tanker går til de pårørende og involverte, sier brannsjef Per Olav Pettersen i Vestfold Interkommunale Brannvesen (VIB) etter dødsbrannen på Solvang og drukningen i Andebu». Og fortsetter:

«Vi i brannvesenet skal være profesjonelle, men slike hendelser preger også alle oss. Når vi til tross for iherdig innsats kommer til kort, – og liv går tapt», uttaler han.

LES OGSÅ: Elever ved Revetal ungdomsskole i sorg etter drukningsulykke

Se video fra redningarbeidet ved Trollsvann. Saken fortsetter under videoen.

Husker ansikter

Tragiske hendelser skjer. Lokalsamfunn rystes. Mediene rapporterer om det som foregår. Folk får med seg hendelsene på nett, TV og avis. Midt oppi dette står brannmenn og andre redningspersonell. I sin jobb gjør de sitt ytterste for å redde liv, men noen ganger klarer de det ikke.

– Det er ansikter man husker. Vi blir jo preget, og det går inn på våre folk, selv om vi er proffe på å takle vonde opplevelser forteller Flogeland. Og legger til:

– Er vi flere på en plass så må jo ikke alle være helt oppi det som skjer. Man må skjerme seg selv til en viss grad. Det er viktig, sier han.

LES OGSÅ: Rekkehus totalskadet i brann på Solvang

Se video fra brannvesenets innsats på Solvang. Saken fortsetter under videoen.

«Defuse»

Etter hvert oppdrag går man gjennom det som har skjedd.

– Vi kaller det for «defuse». Det betyr at vi går gjennom hendelsen rett etter at vi er ferdig på en plass. Det er en litt mindre formell gjennomgang en «debrief», som også er noe vi til tider gjennomfører. I de fleste tilfellene så opplever vi at «defuse» holder, sier han.

Når det gjelder brannmennene i VIB så operere de i vaktlag på fire til seks personer med en vaktleder. Det er vaktlederen som i første omgang har det formelle ansvaret for å gjennomføre «defus».

I tillegg har brannsjefens stedfortreder, som har overordnet vakt, også et ansvar for at man prater seg gjennom hendelsene. Her tar man tak i den psykologiske påkjenningen det kan være å jobbe med dramatiske hendelser.

– Ofte skjer det ute på stedet det har skjedd. Eller i bilen på vei tilbake til stasjonen. Eller på stasjonen. Det man har vært med på skal prates om. Når vaktlaget har vært på fri og kommer tilbake på jobb igjen, så går man ofte gjennom hendelsen en ekstra gang. Dette er en godt innarbeidet rutine, selv om vi jobber kontinuerlig med å bli bedre på dette, sier han.

Har ulike behov for psykisk hjelp

Han forteller at alle reagerer forskjellig. Det er ulike behov. Men ingen får lov til å gå for seg selv etter et redningsoppdrag, understreker han.

I noen tilfeller, når det er nødvendig, er det behov for ekstern hjelp til å håndtere den psykiske påkjenningen det til tider er å jobbe som brannmann.

– Vi har nær kontakt med bedriftshelsetjenesten og helsepersonell. Folk vi kan ha gode samtaler med. Også én til én. Vi har også god kontakt med kriseteamet i Tønsberg. Så vårt mannskap har mulighet til å få ekstra oppfølging dersom «defuse» ikke er nok. Folk reagerer så individuelt på ting man opplever, sier han.

Kommentarer til denne saken