Gå til sidens hovedinnhold

– Tønsberg har alltid vært en liberal by

«Da vi holdt til i Sandefjord ble vi nærmest mobbet ut av byen. Det sto jo folk utenfor lokalene og skulle slåss»

Artikkelen er over 6 år gammel

Etter ett års søken er LLH Vestfold endelig kommet hjem.

TØNSBERG: – Da vi så disse lokalene første gang tenkte vi «dette må bli vårt». Beliggenheten er perfekt. Sentral, men nøytral, sier Torbjørn Steen-Karlsen, leder for LLH (Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner) avdeling Vestfold.

Onsdag kveld ble snoren klippet ved inngangen til Tollbodgaten 17, og lokalavdelingen hadde endelig egne lokaler igjen.

LES OGSÅ: It's raining men

– Mobbet ut av byen

LLHs avdeling i Vestfold ble stiftet i 1976.

– Vi har hatt lokaler mange steder i fylket opp igjennom. Da vi holdt til i Sandefjord ble vi nærmest mobbet ut av byen. Det sto jo folk utenfor lokalene og skulle slåss. Men det er lenge siden det, altså, sier Steen-Karlsen.

Han syns det er ekstra godt å være tilbake i Tønsberg.

– Tønsberg har alltid vært en liberal by, sier han, og trekker fram tidligere Tønsberg-ordfører Harald Haug Andersen.

– Han stilte alltid opp på arrangementer når han ble invitert. Så vi trives i Tønsberg. Og det er like langt herfra til alle byene i fylket. Vi er jo en avdeling for hele fylket. Jo lenger vekk du kommer fra Tønsberg, jo vanskeligere er det. Det er for eksempel veldig vanskelig å være homo i Horten.

LES OGSÅ: – Vi er der de homofile var på 80-tallet

– Så det er fortsatt behov for en forening som dette i våre dager?

– Ja, dessverre. Helst skulle vi jo vridd om nøkkelen i døra fordi vi ikke trengtes. Men det er fortsatt behov for et sted folk kan komme og få støtte og hjelp. Det er et fortsatt et reelt problem for mange å «komme ut av skapet» – selv om de er 15 eller 50, sier Steen-Karlsen.

Skryter av vestfoldinger

– Det er virkelig et behov for et sted å møtes. Man kan knytte kontakter på internett, men det kan aldri erstatte den menneskelige kontakten, sier Arne Skalleberg, æresmedlem i LLH Vestfold.

Skalleberg har vært med i foreningen siden oppstarten. Og selv om foreningen har opplevd ugjestfrihet, har både Skalleberg og Steen-Karlsen mye godt å si om å være homofil, lesbisk, bifil eller transperson i Vestfold.

– Jeg har bodd i Oslo og Bergen, men Vestfold er unikt. Det har jeg erfart. Det er mer åpenhet her, og man blir ikke møtt med følelsen av å være utdatert eller utenfor her i fylket, sier Skalleberg.

– Og det er ikke alltid slik at de yngste er de mest tolerante og liberale. Våre største støttespillere er kvinner i 60-80-årene, sier Steen-Karlsen med et smil.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 07:00.