TØNSBERG: – Vi har sendt brev til alle skolene og barnehagene i Vestfold, Telemark og Buskerud med invitasjon til å bli med på årets burotaksjon. Det ble 950 brev totalt, sier Ellen Sørby på Norges astma- og allergiforbunds kontor på Revetal. Forbundet har også sendt eposter til alle kommunene med orientering om at årets burotkrig er i gang.

Aksjonen går i all enkelthet put på å slå eller luke bort burotplantene.

LES OGSÅ: Flere blir allergisk mot denne planten

Før blomstring

– Burota har ikke startet blomstringen ennå. Derfor er det om å gjøre å ta den nå, sier Sørby. Skoler og barnehager er oppfordret til å starte bekjempingen av planten før den begynner å blomstre. Det skjer fra midten av juli.

LES OGSÅ: Burot

Sørby forteller at pollen fra burot kan være like plagsom som bjørkepollen. Sett med allergikeres øyne er burota en av verstingene i den norske floraen. Man regner med at nærmere 200 000 nordmenn er plaget av burotallergi.

Astma- og allergiforbundet har siden tidlig på 2000-tallet tatt initiativ til aksjon mot planten som vokser mange steder i Norge.

– Det er viktig å ta den før den blomstrer. Man risikerer å få allergiske reaksjoner og kanskje bli allergiker om man kommer i nærheten av den under blomstringen, sier Sørby.

 

Burota trives mange steder, gjerne i grøftekanter og i jordhauger. Sørby sier at man gjerne finner den på steder der det er rotet i jorda.

Bør slås ned

– Den er svært voksevillig, sier hun. Sørby oppfordrer også Statens vegvesen til å slå burot som vokser langs veiene. Den bør helst slås når planten er mellom 30 og 40 cm høy.

LES OGSÅ: Stadig flere bruker allergimedisin

– Når planten når den høyden, befinner det meste av næringen seg høyt oppe i stengelen. Blir den slått ned på det tidspunktet, er røttene svekket, sier Sørby. Hun forteller at en del skoler melder tilbake at de ikke finner burot på sin jakt i nærområdet.

– Det er bra, sier Sørby.