Anne trodde tiden for kvinnekvotering var forbi, det var helt til hun kom inn i Tønsberg-politikken

LEDERSKOLERING: Anne Holm Moen er medlem av Arbeiderpartiets bystyregruppe. Hun gjennomfører for tiden Arbeiderpartiets lederutviklingsprogram for kvinner. Holm Moen mener lederutvikling kan få flere kvinner til å ta politiske verv og være lenger i politikken.

LEDERSKOLERING: Anne Holm Moen er medlem av Arbeiderpartiets bystyregruppe. Hun gjennomfører for tiden Arbeiderpartiets lederutviklingsprogram for kvinner. Holm Moen mener lederutvikling kan få flere kvinner til å ta politiske verv og være lenger i politikken. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

Bystyrerepresentant Anne Holm Moen (Ap) er plukket ut blant en stor mengde søkere til Arbeiderpartiets lederskolering for kvinner. «Hjemmeleksa» etter første samling er å fortelle om kvinner i politikken i lokalavisen.

DEL

TØNSBERG: Anne Holm Moen trodde tiden var forbi med kvinnenettverk og kvoteringspolitikk da hun kom inn i politikken for Arbeiderpartiet i 2015, men slik var det ikke. Et blikk på historien viser at mennene fortsatt tar de fleste toppvervene i lokalpolitikken.

Menn og atter menn

Etter forrige kommunevalg i Tønsberg ble det mannlig ordfører, varaordfører og opposisjonsleder. I tillegg er alle utvalgslederne menn. Det er Holm Moen som trekker fram denne statistikken som også ble poengtert i avisen etter valget.

LES OGSÅ: Høyre og Ap i Tønsberg, er det noen forskjell?

– Det finnes gode alternativer til mennene dersom kvinner blir vist tillit, sier Holm Moen. Kvotering og nettverk for kvinner er virkemidler for å få kvinner til å ta lederansvar i politikken.

Oppmuntres

– Det er jo fortsatt behov for kvotering og kvinnenettverk, sier hun. Holm Moen har, som eneste kvinne fra Vestfold,  nylig deltatt på første samling i et lederutviklingsprogram for kvinner, «Kvinne på topp» i Arbeiderpartiets regi. Holm Moen er leder i Tønsberg Arbeiderparti.

– Kvinner må oppmuntres til å ta verv og stimuleres til å holde på dem, sier Holm Moen. Hun legger til at det tar tid å høste og skaffe seg erfaring fra politiske arbeid.

LES OGSÅ: Velgerne gjorde store personendringer

– Erfaringen er at kvinner er kortere tid i politikken enn menn. Det handler om å øke selvtilliten og legge til rette for at kvinner skal kunne skaffe seg bred erfaring slik at de fortsetter med politisk arbeid.

– Det må ikke bli slik at man etter én periode i bystyret, sier at «nå tar jeg denne perioden og har gjort mitt», sier Holm Moen.

Stiller igjen

Hun kom inn i lokalpolitikken etter å ha engasjert seg i kampen mot nedleggelse av Klokkeråsen skole. Hun meldte seg inn i Ap i 2010 og stilte på partiets liste til kommunevalget i 2015 på kumulert sjette plass og endte på tredje plass.

LES OGSÅ: Vedum mener Lae presset Vestfold-kommunene

Hun er fraksjonsleder i utvalg for oppvekst og opplæring og har ikke tenkt å la det blir med en periode i bystyret.

– Jeg er innstilt på å stille igjen, sier hun. Det er noe av hensikten med lederutviklingsprogrammet: At kvinner skal ta lengre perioder i politisk arbeid ved at det bygges opp kompetanse gjennom å tilby mer skolering og med et opplegg der man gir hverandre trygghet.

Støttende atmosfære

Du ser i dag at det fortsatt er behov for kvinnenettverk, også i politikken. Hvordan bør man jobbe med slike nettverk?

– Gjennom kvinnenettverket kan vi jobbe for å holde  på kvinner slik at de får utviklet seg som politikere og slik at de ønsker å satse videre på politisk arbeid, sier Holm Moen. Det handler også om at kvinner kan være med og påvirke og å skaffe seg posisjon.

Den politiske arena kan være et brutalt sted med kjønnsdiskriminering og hersketeknikker i større og mindre grad.

LES OGSÅ: Roar og Bente gikk til valg i sine kommuner for siste gang

– Kvinner er kanskje mer utsatt enn menn for hersketeknikker i møtet med den politiske virkelighet, men jeg opplever at vi har en støttende atmosfære i Tønsberg bystyre med oppmuntring, støtte og klapp på skuldra, sier Holm Moen.

For mange ferskinger i politikken er første opptreden på talerstolen er prøvelse. Mange støtter seg tungt på manuskript.

– Etter halv periode i bystyret er jeg tryggere på å delta i replikkvekslinger og ta ting mer på sparket, sier Holm Moen.

Artikkeltags