– Vi oppfordret alle skoleelever som så utstillingen på biblioteket til å skrive ned noen tanker i etterkant. Dette har gjort at vi har fått inn en håndfull beretninger som vi nå undersøker nærmere, sier Lise Holm, fylkesleder i Fellesorganisasjonen Vestfold.

Hun forteller at utstillingen «Hvis klær kunne fortelle», som gir et innblikk i et barns hverdag med vold og seksuelt misbruk, ble tatt godt imot av elever på femte, åttende og niende trinn som i forrige uke besøkte Tønsberg og Færder bibliotek. Mange lot seg berøre av små barnesko, teddybjørner og babyklær som hver og en fortalte triste og vonde historier om sin eier.

– Mange av dem som besøkte utstillingen syntes det var vanskelig å høre historiene. Som barn lever man i sin egen virkelighet, og det kan være vondt å tenke seg at andre opplever grusomme ting, sier Holm.

LES OGSÅ: Familievold og misbruk: – Vi har alle et kollektivt ansvar for å melde fra

 

Hun synes imidlertid det er viktig å bevisstgjøre både barn og voksne på at ikke alle har det så greit. Ikke minst håper hun at bevisstgjøringen fører til at flere følger bedre med på omgangskretsen sin.

– Hvis vi ikke tør eller orker å høre vonde historier, vil vi heller ikke klare å fange dem opp, mener Holm.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

 

Misforståelser og myter

Hvert år kommer det inn om lag 800 bekymringsmeldinger bare i Tønsberg. Cirka halvparten av disse fører til at tiltak blir iverksatt. De fleste av disse tiltakene er basert på at barnets foreldre frivillig går med på tiltak for å bedre forholdene i hjemmet.

LES OGSÅ: Taxfreekvoten krympes

– Det er nødvendig å opplyse for å avlive en del myter. Det er svært sjelden barnevernet går inn og fjerner barn fra hjemmene sine. De aller fleste tiltak baserer seg på et samarbeid mellom foreldre og barnevern, forklarer Holm, som synes det er synd at voksne er redde for å melde fra om de har mistanker.

– Jeg har møtt på både lærere og helsepersonell som ikke tør å melde bekymring fordi de synes det er ubehagelig å være den som setter det hele i gang. Slik skal det ikke være. Vi er utrolig heldige i Norge, som har et eget barnevern – de er til for å sikre barnets rettigheter. Tilbakemeldingene etter forrige ukes utstilling viser også behovet for et slikt organ, sier Holm.

HAR DU FÅTT MED DEG DETTE? Nå samles kreftene for å redde kysttorsken i Oslofjorden