Gyda (14) og Emilia Elvira (15) streiket for kloden: – Hvis alle gjør sin del, kan vi redde jorda vår

STREIKET: Emilia Elvira Lien Ora (15) og Gyda Robertsen (14) var ganske alene da de streiket for klimaet fredag.

STREIKET: Emilia Elvira Lien Ora (15) og Gyda Robertsen (14) var ganske alene da de streiket for klimaet fredag. Foto:

Av

– Vi mener at klimaet er viktigere enn utdanning, for det hjelper ikke med god utdanning hvis det ikke er noen klode igjen, sier Gyda Robertsen.

DEL

Fredag formiddag troppet hun og venninnen Emilia Elvira Lien Ora (15) opp på Torvet i Tønsberg for å streike for klimaet.

Der var Nøtterøy-jentene ganske alene i regnværet.

– Plukk opp søppel

– Regjeringen deler ut nye oljefelter og planlegger bygging at flyplasser og rullebaner, mens de skryter av mindre tiltak for miljøet. Det viktigste er at alle deltar. Det er lett å tenke at det du gjør ikke har noen betydning, men det har det. Hvis alle gjør sin del, kan vi redde jorda vår, sier de to jentene.

I hendene holder de plakater. På den ene står det: «Den største trusselen mot miljøet er troen på at noen andre redder det».

De ramser opp noen tiltak som kan bidra i klimakampen: spise mindre rødt kjøtt, gå eller sykle framfor bilen, prøve å minske flytrafikk. Kjøpe brukt. Ha med eget handlenett på butikken.

FYLTE TORVET: Sånn så det ut da barn og ungdommer skolstreiket for klimaet fredag 22. mars.

FYLTE TORVET: Sånn så det ut da barn og ungdommer skolstreiket for klimaet fredag 22. mars. Foto:

– Kast søpla di i søpla og plukk opp noe hvis du ser søppel i naturen. Det er mange små tiltak, som du kanskje ikke tenker over, men som hjelper, sier Emilia Elvira og Gyda.

De forteller at det har vært noen ungdommer som har gått forbi eller møtt opp og gått igjen.

– Det var tre andre som plukka søppel på veien, men som ble «skremt bort» av været. Noen har kommentert at det vi gjør en bra jobb. Vi har fått mange smil, sier de etter et par timer på Torvet.

Streik i over hundre land

Fredag var det varslet mer enn 1.500 klimastreiker i 118 land verden over. Bare i Norge er det arrangert 31 streiker med skoleungdommer. Det var ikke lagt opp til et offisielt program i Tønsberg.

Statsminister Erna Solberg (H) sier hun forstår at klimaungdommen er utålmodig. I talen foran Stortinget fredag innrømmet hun at Norge har et spesielt ansvar.

Statsminister Erna Solberg (H) sier hun forstår at klimaungdommen er utålmodig. I talen foran Stortinget fredag innrømmet hun at Norge har et spesielt ansvar. Foto:

Foran Stortinget var et stort streikeprogram. I tillegg til appeller var det lagt opp til en marsj gjennom gatene og konserter.

Statsminister Erna Solberg (H) sier hun forstår at klimaungdommen er utålmodig.

– Norge har et særskilt ansvar for å bidra til å kutte klimagassutslipp. Både fordi vi er et rikt og velutviklet land, men også fordi vi er en stor eksportør av olje, sa statsministeren til alle som var møtt fram til skolestreiken for klima foran Stortinget, sa Solberg i talen sin.

Hun fortalte hvordan Norge vil jobbe internasjonalt for å få til avtaler som reduserer utslipp over hele verden. I tillegg ramset statsministeren opp alle lokale tiltak som er gjort i Norge, som å legge opp til at det blir elmotor i biler, busser og båter.

Den nye klimastreiken skjer bare to måneder etter forrige klimastreik fra de unges side. Den første streiken var for å få politikerne til å ta mer ansvar i klimakampen, forklarer Natur og Ungdom.

Fredagens aksjon er en reaksjon på mangelen på handling i kjølvannet av forrige streik.

Ungdommene tok over byen med sitt grønne budskap: – Vi må vise vei 

Artikkeltags