Frelsesarmeen om givergleden: – Har ikke opplevd maken

Mange gir: Gavene til Julegryta vokser år for år. Her er korpsleder Helge Østergreen sammen med  frivillig Bente Brattaas på Farmandstredet i 2014. Også Kirkens Bymisjon opplever av givergleden er økende blant folk, og har opplevd økning i SMS-gaver.FOTO: Vegard Unger Ellefsen

Mange gir: Gavene til Julegryta vokser år for år. Her er korpsleder Helge Østergreen sammen med frivillig Bente Brattaas på Farmandstredet i 2014. Også Kirkens Bymisjon opplever av givergleden er økende blant folk, og har opplevd økning i SMS-gaver.FOTO: Vegard Unger Ellefsen

Artikkelen er over 4 år gammel

Tønsberg-folk gir som aldri før. Gavene til Frelsesarmeens Julegryte er mer enn doblet på to år. Men målt mot inntekt gir nordmenn fortsatt minst i Europa til frivillige organisasjoner.

DEL

TØNSBERG: – Vi har ikke opplevd maken, sier korpsleder Helge Østergreen i Tønsberg.

Tallenes tale er klar: I 2013 fikk Frelsesarmeen inn 560.000 kroner i Julegryta. I 2014 kom det inn 850.000 kroner. I år puttet tønsbergenserne over 1,3 millioner kroner i Julegryta.

– Det er uvirkelig. Vi budsjetterte forsiktig for 2015, for vi tenkte at det gode året i fjor kunne være et engangstilfelle. Og så opplever vi at vi øker enda et år. Vi er overveldet over givergleden til folk fra Tønsberg, Nøtterøy Tjøme og Horten, sier Østergreen.

Frelsesarmeen merker giverglede på andre måter også:

– Vi har fått flere hundre julegaver fra Opus Cafè og fra Hotel Klubben som vi har delt ut til dem som trenger det, sier Østergreen, som synes tilliten som vises Frelsesarmeen er rørende.

LES OGSÅ: Stadig flere fattige familier i Tønsberg

«Vi har alt»

Østergreen tror givergleden blant folk kan henge sammen med at vår materielle velstand øker.

– Den materielle velstanden har vært enorm de siste 20 årene. Samtidig tror jeg Ole Paus har mye rett når han sier at «Vi har alt, men det er også alt vi har». Jeg tror mange ønsker å være med og dele med sine medmennesker.

LES OGSÅ: Bente er glad for julehjelpen fra Frelsesarmeen

Ser etter muligheter

Daglig leder Melle Aakenes hos Kir

kens Bymisjon tror julas innhold utfordrer oss.

– Jeg tror jula utfordrer oss på det å dele. Mange leter etter muligheter for å være til hjelp, og derfor henvender de seg til store organisasjoner som Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen, sier Melle Aakenes, som medgir at hun blir rørt av dem som møter opp direkte på døra på Kirkens Bymisjon for å gi.

Administrasjonsleder Eric Laetare sier Kirkens Bymisjon har hatt en stor økning i SMS-gaver i år.

– Det har blitt enklere å gi, og det merker vi, sier han.

– Mye godt ute blant folk

Kirkens Bymisjon opplever også at folk, både næringsliv og privatpersoner, kommer på døra med gaver.

– Det som folk kommer med til oss direkte får vi ikke registrert på sammen måte, så det er litt vanskelig å sammenligne med tidligere år. Men det er mye godt ute blant folk, ingen tvil om det, sier Laetare.

I år som i fjor kunne næringsliv, skoler, barnehager og privatpersoner levere julegaver til Quality hotel og Hotel Klubben, som igjen formidlet gavene til ulike organisasjoner.

Krisesenteret var blant dem som sørget for at gavene kom frem til folk som trenger det.  

Hotell-direktør Øyvind Hagen uttrykte før jul et håp om komme opp i 5000 gaver.

Nådde ikke målet
FIKK GAVER: Julegaveaksjonen på Quality og Klubben fikk inn mange gaver, men ikke riktig så mange som direktør Øyvind Hagen håpet på. Her sammen med Palle Hansen i Røde Kors og Heidi Thorin fra Rotary.

FIKK GAVER: Julegaveaksjonen på Quality og Klubben fikk inn mange gaver, men ikke riktig så mange som direktør Øyvind Hagen håpet på. Her sammen med Palle Hansen i Røde Kors og Heidi Thorin fra Rotary. Foto:

– Vi klarte ikke målet, men vi fikk inn 2500 gaver av særdeles høy kvalitet. Vi fikk mange flotte hjemmestrikkede ting, og byens butikker var gavmilde, sier Øyvind Hagen, som satser på å mobilisere enda flere skoler og barnehager til neste år.

– Jeg tror folk generelt er mer bevisste, og det skjer mye flott rundt i samfunnet vårt, sier Hagen.

Jan Olav Ryfetten er styreleder i stiftelsen bidra.no, som er en arena for folkefinansiering. Hvem som kan helst kan bruke bidra.no for å donere eller samle inn penger til gode formål. Ryfetten mener Norge beveger seg fra velferdsstat til velferdssamfunn, og bekrefter at givergleden hos befolkningen stiger.

Gir minst i Europa målt mot inntekt

– Ja, det kan du trygt si. Raushet og godhet har blitt viktige identitetsmarkører, sier han.

– Tidligere forventet vi at staten skulle sørge for alle. Det er i ferd med å sprekke, og da trår frivilligheten til. Men selv om givergleden øker og vi som private tar mer ansvar, så er det fortsatt sånn at nordmenn gir minst til frivillige organisasjoner i Europa, basert på inntekt.

Han tror at både Kirkens Bymisjon og Frelsesarmeen er godt forankret i de store byene.

– De tar imot dem som faller, uten å stille spørsmål, sier han.

Artikkeltags