– De frivillige skal ikke overta for hjemmetjenesten

– Vi søker frivillige som bryr seg om andre, som ønsker å bidra til gode øyeblikk og gode møter
mellom mennesker. Og som kan bidra til god livskvalitet i den siste fasen i livet, sier frivillighetskoordinator Tone Anundsen.

– Vi søker frivillige som bryr seg om andre, som ønsker å bidra til gode øyeblikk og gode møter mellom mennesker. Og som kan bidra til god livskvalitet i den siste fasen i livet, sier frivillighetskoordinator Tone Anundsen. Foto:

Artikkelen er over 2 år gammel

– Det er et enormt behov for avlastning der ute, sier Tone Anundsen.

DEL

Tone Anundsen leter etter noen som vil gi sin av sin tid. Hun jobber som frivillighetskoordinator i Tønsberg kommune, som er i gang med prosjektet «Frivillighet til alvorlig syke».

LES OGSÅ: Øyvind er en ildsjel som trives i kulissene

De frivillige skal ikke erstatte hjemmetjenesten

Det hun er på utkikk etter, er frivillige som kan tenke seg å gi av sin tid, for å bidra i familier med alvorlig syke familiemedlemmer.

Tilbudet skal være et supplement til offentlig tjeneste, den frivillige innsatsen skal ikke erstatte kommunens oppgaver.

Det kan være alt fra å gå tur med den som er syk, eller være hjemme hos den syke slik at den pårørende kan gå tur. Noen trenger leksehjelp til barn, andre trenger skyss til fritidsaktiviteter.

– Du gir en tjeneste med mening. Kanskje du kan følge til lege, eller dere kan spise et måltid sammen og ha den «gode samtalen». Tenk bare hvor mye det kan bety for en familie å få hjelp til kjøring til fritidsaktiviteter, sier Anundsen.

Hun jobber selv som frivillig i Kreftforeningen, for barn som er pårørende. Og hun er besøksvenn i Røde Kors.

– Jeg vet at det er godt å få bidra, kjenne at du kan gjøre noe for andre, sier hun.

LES OGSÅ: Stella kvinnesenter har fått ti kvinner ut i jobb i år, men om en måned kan det være kroken på døra

Informasjonsmøte torsdag

Torsdag 23. november inviterer Tone Anundsen til informasjonsmøte i Tønsberg frivilligsentral i Tjømegaten.

– Informasjonsmøtet er helt uforpliktende. De som kommer skal få kjenne etter om det er noe for dem, sier Anundsen.

De som melder seg til frivillig tjeneste etter møtet, bestemmer selv hvilke oppgaver de ønsker å bidra med, og hvor mye tid de vil gi. De vil bli kurset i januar.

– Det er viktig at de frivillige ikke står alene i dette, derfor vil de få rådgiving og veiledning så lenge de er frivillige. 

– Jeg håper at flere kan tenke seg å bidra, slik at en som er alvorlig syk skal få leve så godt som mulig den tiden som er igjen, sier Anundsen.

Sandefjord kommune er i gang med et tilsvarende prosjekt, som de kaller «Tid som gave». Det startet opp i 2014.

«Frivillighet til alvorlig syke»

■ Målet med prosjektet «Frivillighet til alvorlig syke» er å bidra til at pasienter og deres pårørende skal oppleve livskvalitet, og verdighet i livets siste fase, gjennom støtte og avlastning fra frivillige.

■ Oppgavene kan være å sitte hos den som er syk, for at pårørende skal få en pause. De frivillige kan bidra med praktiske ting i hjemmet som for eksempel å lese, gå turer, hjelpe til med lekser, følge pasienter til legen.

■ Tønsberg kommune starter med kursing av frivillige i januar 2018. Sandefjord kommune startet i 2014 et tilsvarende prosjekt som de har kalt «Tid som gave».

■ Tone Anundsen er ansatt som frivillighetskoordinator i Tønsberg kommune. Hun skal samarbeide med hjemmetjenesten og kreftkoordinator Irene Bjällhag.

KILDE: Tønsberg kommune og utviklingssenter.no

LES OGSÅ: Sofia (23): – Sosial kontroll er så mye mer enn tvangsekteskap og kjønnslemlestelse

Artikkeltags