Ensomhet blant eldre er en folkehelseutfordring i Norge som Røde Kors jobber aktivt med å forbedre. Tall fra Røde Kors viser at 30 prosent av personer over 75 år i Vestfold er ensomme.

Røde Kors har i flere år søkt om midler til å få gjennomført et gratis tredagers opphold for eldre. Etter at de i år fikk tilskudd fra ExtraStiftelsen, har ønsket om å få gjennomført pilotprosjektet «seniorferie» endelig gått i oppfyllelse.

LES OGSÅ: Stein mener at noe må gjøres nå: – Naboens hund ble overkjørt mens den gikk i bånd (+)

Fin opplevelse på Eidene

Oppholdet finner sted på Eidene på Tjøme, og er fra den 18.-21. mai. Det blir også arrangert et tilsvarende opphold på Merket i Valdres.

Det er gratis for deltagerne å bli med, men det kan bli en egenandel på 400 kroner per person til transport. Det blir også arrangert henting fra «dør til dør» til de som ønsker det.

LES OGSÅ: Hørte du smellet tirsdag morgen?

Oppholdet inkluderer tre måltider og «kaffekos» hver dag, og det er både enkeltrom og dobbeltrom med to separate enkeltsenger, opplyser seniorrådgiver i Røde Kors, Christina Moen.

– Vi ønsker å møte målgruppen ensomme eldre for å gi de tre dager med en fin opplevelse på Eidene. Der blir det utflukter, quiz og god musikk. Dette er også en fin mulighet for å treffe andre eldre i Vestfold som er ensomme, sier hun.

LES OGSÅ:  Vivi brenner for ny helsetrend – nå har hun åpnet i Tønsberg (+)

Håper på nok påmeldte

Karin Larsen Tande har jobbet på Røde Kors Eidene i 18 år, og er en av dem som har ansvaret for arrangementet på Eidene.  Hvert år har de arrangert et juleopphold på Eidene, men det er nå historie, forteller Tande. Dette på grunn av for få påmeldte.

– Vi bør i hvert fall ha rundt 20–30 påmeldte så vi håper nå på at vi får nok påmeldte til dette arrangementet. Vi har plass til cirka 30 personer, men vi har mange rom så vi har plass til enda flere enn det, sier hun.

LES OGSÅ: Linda (58) har ikke smarttelefon og sier blankt nei til Facebook-«sirkuset»

Kontakt med andre mennesker

Oppholdet på Eidene er hovedsakelig for hjemmeboende eldre som er mobile og i stand til å ta vare på seg selv, men som kanskje ikke har helse eller økonomi til å selv komme seg på tur.

– Hvis det er noen som behøver ekstra assistanse, og kan ha med seg en ekstra person så er det også fullt mulig, men vi har dessverre ikke mulighet til å tilfredsstille det behovet, sier Tande.

– Vi håper også at oppholdet kan bidra til at de eldre som er med på turen kommer i kontakt med hverandre, og kanskje oppretter nye vennskap, sier hun.

Hun opplyser også at det er ingen påmeldingsfrist eller en bestemt aldersgrense for å melde seg på. For dem som ønsker å bli med på et fantastisk opphold på Eidene kan man ta kontakt med Røde Kors-senteret på Eidene på tlf. 33 30 32 32, eller per e-post: [email protected]

LES OGSÅ: Her er Røde Kors' nye superbåt: – Nå er vi klare